Ko u Kragujevcu na drogu mesečno troši tri miliona evra? - iKragujevac


Vesti

U policijskoj evidenciji ima 2.100 registrovanih narkomana, a procene su da ih je četiri puta više - oko 8.000.

Jedan heroinski zavisnik treba samo za 30 grama droge da potroši 500 evra mesečno, a oni koji su na kokainu prosečno kupuju osam grama droge, i za to daju oko 400 evra. Prosta računica ukazuje da narkomani u Kragujevcu svakog meseca za kupovinu droge potroše tri miliona evra.

Tokom proteklih 15 meseci policija je na području Kragujevca zaplenila 710,3 kilograma raznih vrsta droge, ali je tržište narkotika u centru Šumadije i dalje dobro snabdeveno.
Prema rečima Zorana Stanišića, šefa kriminalstičke policije, u ovom periodu je bilo 220 zaplena droge, podnete su 153 krivične prijave protiv 174 osobe.

- Presekli smo tri velika krijumčarska kanala koja su vodila iz Albanije, pa preko Kosova do Kragujevca. Uglavnom se tako švecovala marihuana. Tu smo pronašli 126 kilograma ove droge. Ali marihuana se proizvodi i u posebnim uslovima, i otkrili smo tri laboratorije gde se sadila genetski modifikovana marihuana, poznatija kao skank. Saksije, navodnjavanje, posebno osvetljenje. U toj proizvodnji su učestvovala i dva strana državljaninina, iz Velike Britanije i iz Maroka - kaže Zoran Stanišić.

Kako je pokazala statistika policije, u Kragujevcu su sve polularnije sintetičke droge, „spid“, „ekstazi“, MDMA“, ali i kokain. Sve se manje konzumira heroin. Najmlađi uhapšeni diler droge, koji je istovremeno i narkoman, ima 14 godina.

Najstariji su odavno zašli u šestu deceniju života.
Kako kaže dr Minja Jovanović, načelnica Odeljenja za bolesti zavisnosti u KC Kragujevac, na psihijatriji je tokom protekle godine lečeno 148 opijatskih zavisnika.

Analiza kriminalističke policije je pokazala da su tokom poslednjih par godina na meti dilera uglavnom mladi ljudi od 18 do 25 godina koji koriste sintetičke droge.

One dolaze iz pravca Beograda, gde su centri za prodaju i distribuciju narkotika po celoj Srbiji. Novitet u Šumadiji su i posebne pečurke, „psilocibin“, koje se nabavljaju u osušenom stanju, a potom se žvaću i imaju jako psihoaktivno dejstvo u vidu halucinacija.

izvor: blic foto:n.raus

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu