Kragujevčanin na kineskoj poštankoj marki - iKragujevac


Vesti

Dobitnik je mnogih prestižnih priznanja. Profesor je harmonike na Fakultetu umetnosti u Nišu. Možda se o njemu u Srbiji malo zna, ali su zato za njega čuli u Kini. Kragujevčanin koji je, kao nekada čuveni Valter, dobio je čast da se nađe na kineskoj poštanskoj marki.

Preko nota do poštanske marke. I to u Kini. Profesoru harmonike Miljanu Bjeletiću, ta čast, ukazana je kao nagrađivanom pedagogu, višegodišnjem učesniku svetskih takmičenja, na kojima su njegovi studenti osvajali brojna priznanja.

"Bilo mi je onako veliko zadovoljstvo kada su mi to dali. Mislio sam da je šala, znate da imaju kineske one neke dogodovštine. Rekli su mi da je reč o originalu. Posle sam u jednom zvaničnom mejlu njihovog poznatog profesora pitao da li se šali. On kaže ne, ne to je original", kaže profesor harmonike Miljan Bjeletić.

Čast da im se lik štampa na poštanskoj marki, ukazana je i Bjeletićevim kolegama iz Rusije, Nemačke, Japana. Svi oni bili su članovi žirija u Kini na internacionalnom takmičenju umetnika na harmonici.

Bjeletić kaže da ne gleda na to, kao na nešto svoje lično, više na to gleda kao neki mali znak pažnje, kao jedan možda veći uspeh za srpsku školu harmonike.

Kina i harmonika. Možda čudno zvuči, ali poslednjih godina Kinezi na ovom instrumentu osvajaju najveća međunarodna priznanja. Uzor im je i srpska škola.

"Mislim da je zadatak nas pedagoga u Srbiji na visokoškolskim ustanovama da probamo da očuvamo i dignemo nivo na umetničkoj sceni, harmoniku na još jedan viši nivo", kaže Bjeletić.

Ne glumi kao Bata Živojinović, ali ga rame uz rame sa njim svrstava to što su njih dvojica, za sada, jedini Srbi čiji su likovi osvanuli na poštanskim markicama u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

izvor: RTS;  foto: print screen RTS video

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu