OSLEPEO ZBOG IGRAČKE: Pojedine igračke mogu biti opasne po zdravlje! - iKragujevac


Svaštara

Nema dana da na našem tržištu ne izađe u prodaju neka nedeklasirana roba.Verovali ili ne u pitanju su igračke za decu.

Igračke koje treba da edukuju decu , razvijaju maštu sada su postale opasne po njih. Koliko su deca izložena opasnosti od krivotvornih odnosno kopija igračaka mnogi roditelji nisu svesni. Zato dragi sugrađani budite oprezni pri izboru igračaka za vaše najmilije.

Prioritet pri kupovini treba da vam bude originalna igračka, koju možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama, za igračke, da igračka ima deklaraciju, da donekle odakativno utvrdite kvalitet, postojanost boja, čvrstine sitnih delova i slično. Međutim, origanalne igračke su skuplje od kopija, koje se mogu naći u kineskim radnjama ali kada je u pitanju bezbednost deteta onda je to zanemarljivo.

Očni lekari širom sveta upozoravaju roditelje da postoji opasnost kada se laserski pokazivač uperi u oči. Upozorenje glasi ovako: laserski pokazivači nisu igračke. Tinejdžer iz Tasmanije izgubio je 75% vida igrajući se baš sa ovom napravom. Zadnji deo njegovih očiju imao je laserske opekotine, što znači da je uspeo da izgori zenicu koja se dotle proteže. Iako tinejdžer nije osetio bol u momentu incidenta, njegov vid je oštećen istog trenutka. Očni doktor Armitaž je objasnio kako je najviše oštećen centralni deo oka, i da se to ne može ispraviti ni naočarima.

U slučaju da kupite igračku sumnjivog porekla možete da kontaktirate Tržišni inspkeciju pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije.

Zato dragi roditelji, budite obazrivi pri kupovini, kako bi zaštitili decu od štetnih posledica koje mogu imati igračke koje su krivotvorne tj. proizvedene mimo standarda, ne podvrgaju kontroli i mogu imati veliku količinu otrrova u sebi, uključujući i fekalije koje mogu prouzrokovati teške zdravstvene probleme.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu