Kako da izbegnete padove na trotoarima i klizavim ulicama? - iKragujevac


Svaštara

Hodanje po ledu nikome nije lako, ali uz neka pravila i par trikova ipak možete smanjiti mogućnost pada.

 

Povrede od pada na ledu mogu uključiti sve, od bolova u leđima, raznih lomova, do potresa mozga, a posledice pada posebno su opasne za starije osobe.

Kako biste savladali veštinu hodanja po ledu i izbegli ozbiljne posledice, najbolje je da se pridržavate sledećih 5 pravila:

1. Oslobodite ruke - Dok hodate nemojte držati ruke u džepovima, ni nositi teške kese. Tako ćete moći da se dočekate na ruke i sprečite ozbiljnije posledice.

2. Hodajte malo širim korakom - Kako biste bili stabilniji, poželjno je da hodate malo širim korakom. Širi hod je stabilniji, a ukoliko imate i neko dodatno pomagalo poput štapa ili kišobrana, smanjićete mogućnost pada.

3. Probajte trik sa isečenim čarapama - Za pažljivi i laganiji hod možete koristiti metodu naših baka i deka. Na obuću navucite pamučne čarape kojima ste isekli prste. Tako se prilikom hoda prednji deo fiksira na podlogu i sprečavate pad. Ako mislite da ćete izgledati smešno, ne brinite, na primer, traka od crne čarape preko crnih čizmica neće biti jako vidljiva, a ovim brzim i jeftinim trikom zaštitićete se od nezgodnog pada.

4. Hodajte nagnuti ka napred - Kako biste se dodatno zaštitili od pada, prilikom hodanja bilo bi dobro da telo malo nagnete unapred. To je hod koji liči na hod pingvina, prilikom kojeg sila gravitacije prolazi kroz prednju nogu i na taj način spretnije hodamo po ledu.

5. Izbegavajte sportsku obuću i onu sa ravnim đonom - Prilikom izlaska na led treba imati na umu da sportska obuća i čizme sa potpuno ravnom podlogom nisu idealan izbor. Grublji đon sa šarom se manje kliza, a ukoliko upotrebite i prethodno navedene savete, balansiranje po klizavoj ulici biće mnogo lakše.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu