I nama je hladno: Pomozite napuštenim životinjama - iKragujevac


Svaštara

Napuštenih životinja ima i u Kragujevcu, a za pomoć sugrađana već apeluje udruženje za zaštitu životinja. U hladnim zimskim danima ono što je za nas malo za njih znači život, stoga pozivamo sve sugrađane da pomognu napuštenim životinjama na neki od sledećih načina.

 

Pokažite humanost prema napuštenim životinjama kojima je posebno teško u ovim zimskim uslovima.

Napuštene mačke i psi u hladnim zimskim danima nemaju toplo sklonište da prespavaju, a oslabljeni i gladni hladnoću veoma teško podnose i neretko se dešava da zbog toga uginu. Zato im na sve načine treba pomoći jer ih je mnogo koji su gladni, žedni i promrzli.

Najmanje što možete da uradite jeste da im osigurate malo tople vode i sveže hrane i da improvizujete kartonske kućice na mestima gde se okupljaju. Ako imate staro ćebe ili peškir stavite ih na mesto koje nije vlažno kako bi životinja mogla noću tu da se skloni i prespava.

Ako ste u mogućnosti usvojite napuštenu životinju koja vam se sviđa sa ulice ili iz azila, biće vam neizmerno zahvalne.

Evo nekoliko načina:

- Odškrinite vrata ulaza zgrade

Istina je da svi moraju da se slože sa odlukom da u zgradu pustite bilo koga, ali smrznutim psima i macama moglo bi da bude kasno. Pustite ih da prespavaju, a sutra će se oni već skloniti kako ne bi nikome smetali. Odškrinite vrata od ulaza “slučajno” i dopustite im da se bar malo ugreju.

- Kutija i nešto stare odeće

Ponesite kartonsku kutiju i nešto stare odeće koju biste bacili. Stara ćebad i stvari koje godinama stoje u podrumu, mogu spasiti živote životinja. Kutiju sa prostirkom stavite u ćošak (ispod stepeništa, u uglu zgrade), a smrznute životinje će ih pronaći i biće vrlo zahvalne.

- Šaka hrane i nezaleđena voda

Zavirite u frižider i pronađite hranu koja vam ne treba. Uzmite dve plastične činije u koje ćete sipati vodu i hranu koju ste njima namenili i spustite ih pored kutije. Ovo će životinjama sigurno pomoći da bar jednu ledenu noć malo lakše prebrode.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu