Automobil na zimskoj pauzi - iKragujevac


Svaštara

I ove zime određen broj ljudi neće voziti svoje automobile. Troškovi su za neke prosto preveliki, a u skladu sa tim, pročitajte osnovne savete šta valja obaviti pre nego što automobil smestite na spavanje.

Priprema vozila za hladne dane, gorivo, obavezne zimske gume po snegu, lanci, amortizacija, rizik od udesa, samo su neki od razloga zbog kojih će vozači ove zime „spakovati“ svoje ljubimce do nekih lepših dana. Umesto da se za zimski san spremaju vredni oldtajmeri i slična vredna vozila koja moraju da se čuvaju, kod nas pod ceradu idu jeftini polovnjaci…

Ipak, da ne kukamo mnogo, evo šta treba znati pre nego što odlučite da parkirate svoj automobil na duži period jer nije sve u zaključavanju. Morate se osigurati da će vas automobil čekati i da će raditi i kada dođe proleće.

Da li moram da proveravam tečnosti?

Pre parkiranja vozila obavezno proverite i po potrebi dodajte antifriz. Kočiono i motorno ulje treba da bude sveže jer su ove tečnosti poznate po tome da veoma brzo i lako upijaju vlagu, što kasnije može izazvati ozbiljne probleme kod rada motora, odnosno efikasnosti kočnica. Ponavljamo, redovne kratke vožnje pokreću ove tečnosti i stoga su obavezne.

Da li treba da bude goriva u rezervoaru?

Nekada su svi rezervoari na automobilima bili metalni, međutim sve više novih modela dolazi sa plastičnim. Tako da, ukoliko imate metalni rezervoar za gorivo, pre parkiranja automobila na duži period napunite ga „do čepa“. Kada je pun nema mesta za stvaranje vlage sa unutrašnjih strana i tako ćete ga sačuvati od korozije. Ako imate plastični rezervoar ne znači da vam gorivo ne treba, naime, kako bi sačuvali pumpu za gorivo neka bude najmanje dopola pun. Nije na odmet dodati i poseban stabilizator u gorivo, sredstvo koje čuva delove motora kroz koje prolazi gorivo, sprečava koroziju i razlaganje goriva usled dugog stajanja.

Kako da zaštitim vozilo?

Idealno bi bilo da vozilo tokom stagnacije bude parkirano u garaži, međutim, kada to nije slučaj, onda se kao logično rešenje nameće cerada. Ipak, pokrivanje vozila ceradom nije tako bezopasno jer nju posle svake kiše ili snega (pogotovo ako je napravljena od veštačkih materijala) morate skidati i sušiti kako vlaga u njoj ne bi oštetila lak na vozilu. Sa druge strane, najbolje bi bilo da vozilo dobro voskirate pre zime i tako zaštitite boju i lak. Redovno čišćenje vozila od snega se podrazumeva. U izduvni sistem možete gurnuti nauljenu krpu i tako sprečiti vlagu da prodre (ne zaboravite da je izvadite pre startovanja motora!). Takođe, ne zaboravite da pre niskih temperatura namažete kedere glicerinom ili nekim sredstvom protiv zaleđivanja. U suprotnom, ako se zalede možete ih oštetiti prilikom otvaranja vrata i tako napraviti prolaz za vlagu u kabini. Nije na odmet u kabinu postaviti novine koje će upijati suvišnu vlagu.

Zašto moram redovno da startujem motor?

Čak i ako ste rešili da automobil parkirate tokom zime, redovno startovanje motora (ako je vozilo na podupiračima) i/ili kratke vožnje su obavezne. Ukoliko jednom nedeljno ili makar jednom u 15 dana ne odvojite vreme za vožnju kako bi motor postigao radnu temperaturu, rizikujete da se kaiševi oštete usled dugog stajanja, akumulator će se isprazniti, a gorivo i gas mogu ispariti… Dakle, ako želite da vam automobil radi i posle perioda stagnacije, redovno startovanje i vožnje nemojte da zaboravite. Takođe, na taj način sve tečnosti u vozilu će se pokrenuti, a ujedno ćete izbeći deformisanje pneumatika. Akumulator možete skinuti i držati na toplom, ali ga onda pri svakom startovanju motora morate vraćati.

Šta da radim sa gumama?

Idealno bi bilo da, ako imate mogućnosti, automobil postavite na podupirače (klocne). Tako ćete izbeći deformisanje pneumatika koje je neminovno kada automobil stoji duže vreme parkiran. Sa druge strane, ako ostavljate gume na vozilu, onda podesite pritisak na 0,2 bara više od fabrički propisanog. Isto tako, važno je da automobil pomerate makar dva, tri puta mesečno kako biste izbegli deformisanje guma ali i druge kvarove

ZAKLJUČAK

Čak i dok automobil stoji parkiran, on zahteva pažnju i negu. Kao što ste saznali u tekstu, vozilo morate dobro pripremiti i redovno voziti (startovati) tokom perioda stagnacije. Jedino tako će vaš četvorotočkaš na proleće biti spreman za pokret, a vi ćete izbeći kvarove i nepotrebne izdatke. 

mojauto.rs


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu