AMSS: Uskoro 150 km vožnje za 200 dinara [Foto] - iKragujevac


Svaštara

Auto moto savez Srbije predstavio je u petak svoj elektroautomobil, dometa do 150 kilometara, koji je skoro 10 puta štedljiviji, uz najavu da bi mogao da pokrene i proizvodnju ukoliko bude narudžbina.

Ovo nije prvi pokušaj da se napravi srpski elektroautomobil, obizrom da ih je do sada bilo dvadesetak, ali je automobil AMS-a na struju poseban po tome što nije izgubio na performansama, ima bolje baterije i sistem koji ih prilikom kočenja dopunjuje, tako da manje troši u gradskoj vožnji.

Stručnjaci AMS-a su svoj elektroautomobil napravili od fijat punta, koji su prepravili sa ciljem da dobiju štedljivije službeno vozilo.

Glavne karakteristike punta na električni pogon su:elektromotor snage 40 kilovata, težina otprilike kao i pre vađenja dizel motora i rezervoara, potrošnja 150 do 200 dinara na 150 km, što zavisi od toga kada se puni, može da razvije maksimalno nešto više od 130 km na sat, sa maksimalnim obrtnim momentom od 140 njutn-metara, naveo je Božić iz Auto moto saveza Srbije.

Da bi se baterija maksimalno napunila potrebno je šest sati, a već za jedan sat punjenja baterija se napuni 30 do 40 odsto. Automobil troši struju kao, na primer, bojler i može da se dopuni na bilo kojoj priključnici za električnu energiju napona od 220 volti.

Zanimljivo je da automobil ima odlično ubrzanje,obzirom na to da mu je potrebno između šest i sedam sekundi da razvije brzinu između 60 i 80 km na sat.

Životni vek litijum-jonskih baterija je oko osam godina odnosno 3.000 punjenja i za to vreme je ušteda tolika da otplati još dva takva automobila.

U izradu ovog automobila je potrošeno oko 20.000 evra, ali će svaki sledeći električni punto biti jeftiniji, pa se očekuje da prepravljanje punta na električni pogon košta oko 12.000 evra, s obzirom na to da samo za baterije treba izdvojiti oko 7.000 evra. 

Ubačen je slovenački elektromotor koji košta oko 1.000 evra.

Automobil će uskoro biti ispitan i na Mašinskom fakultetu u Beogradu, nakon čega će dobiti dozvolu od Agencije za bezbednost saobraćaja kako bi mogao da bude uključen u saobraćaj.

Navodi se da ukoliko bude 10 i više narudžbi za jedan automobil da bi AMSS pronašao nekog proizvođača i sa njim pokrenuo proizvodnju, ali da im se za sada ne isplati da rade pojedinačno za svako vozilo.

Foto: Tanjug

{jathumbnail off}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu