IZVOR U OKOLINI KRAGUJEVCA: Sveta voda – nada za nerotkinje - iKragujevac


Sreski špijun

Ako supružnici istovremeno popiju svetu vodu i umiju se njome, ubrzo će dobiti potomke.

Nedaleko od Stragara, u selu Vlakča, pravoj šumadijskoj pitomini, nalazi se izvor Svetinja. Jedni kažu da je lekovit, drugi da je svaka kap koja izvire iz njega osveštana, ali jedno je sigurno – mnoštvo bolnih i nevoljnih dolazi ovamo verujući da će im ta voda pomoći. Kažu da izvor potiče još iz vremena KarađorđaX koji ga je često pohodio govoreći da je ta voda sigurno sveta jer mu daje snagu i okrepljuje ga.

Prema predanju, izvor je posvećen Svetoj Petki, ali o njemu nema mnogo istorijskih podataka. Da bi se došlo do Svetinje, mora se ići kroz šumu, ali do sada još niko nije zalutao. “Ljudi većinom dolaze zbog problema sa vidom, naročito u slučaju kratkovidosti i katarakte, ali ima i onih koji ne mogu da se ostvare kao roditelji. Kažu, ako žena i muž u isto vreme piju ovu svetu i blagorodnu vodu, sigurno će dobiti potomstvo”, pričaju u Vlakči.

Među mnogima koji su se uverili u čudotvorno dejstvo ove vode je i Dragica iz Rače. “Moja drugarica dugo nije mogla da zatrudni, nije joj uspela ni vantelesna oplodnja. Bila je očajna, počela je da pati od psihičkih tegoba, teško je bilo gledati je u tom periodu. Na pijaci u Kragujevcu jedna baka ispričala mi je za ovaj izvor, pa sam predložila svojoj drugarici da ode do njega. Otišla je sa suprugom, umila se na Svetinji i ponela kući flašu vode. Odmah mi je rekla da se bolje oseća.

Govorila je da je dovoljno to što joj je voda pomogla da reši psihičke probleme. Često je dolazila na izvor, a posle nešto više od pola godine zatrudnela je i rodila zdravog dečaka. Dala mu je ime Svetomir, po svetoj vodi, za koju je ubeđena da joj je pomogla da postane majka”, ispričala nam je Dragica.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu

SRESKI ŠPIJUN / BEN AKIBA

Aleksa Žunić - Sreski špijun je lik iz drame "Sumnjivo lice" našeg poznatog komediografa koji je osim pod svojim imenom, pisao i pod pseudonimom „Ben Akiba“. Aleksa u pomenutoj komediji deli svoju vizit kartu na kojoj piše da je špijun i dok se Kapetan čudi tom činu objašnjava mu "Dok je krio, ništa nije mogao da dozna, a sad mu svi jedni protiv drugih kazuju".

Osnovna ideja ove rubrike na iKragujevac portalu je da to bude mesto gde će čitaoci dostavljati informacije Sreskom špijunu, odnosno nama a mi ćemo ih bez cenzure objavljivati. Imajući u vidu škakljivost teme i moć onih kojima te informacije neće biti po volji, Nušić će do daljnjeg biti “Ben Akiba”. Jedna fotografija, jedan video prilog, jedan komentar ne može promeniti svet ali može naš mali mikrokosmos koji nas okružuje. Šaljite nam priloge a mi ćemo ih sa zadovoljstvom objaviti.

Sloboda, Jednakost, Kragujevac