PRELEPO: Ovo je zgrada kakvu do sada niste imali prilike da vidite u Kragujevcu (FOTO) - iKragujevac


Sreski špijun

U toku izgradnje objekta N1 Housing, arhitektonski dvojac Simović, ovoga puta kroz Arhitektonsko Inženjerski Studio – ARIS, dobio je zadatak da u istoj ulici, preko puta pomenutog objekta isprojektuje nov stambeni objekat. Poput N1 Housinga, dobija naziv N8 Housing (Nemanjina 8, Kragujevac) i nastavlja započeti dijalog s ulicom i užim gradskim jezgrom.

 

Kako je stav arhitekata s prvim projektom bio da se zanemari kontekst ulice koji se neminovno menja, što je projektni zadatak koji je vrlo brzo stigao za naredni objekat u istoj ulici i dokazao, kao i još jedan projekat drugog projektnog biroa u istoj ulici koji je u slično vreme započeo svoju realizaciju, tako su uslovno rečeno arhitekte naišle na situaciju da ispitaju i potvrde svoj koncept koji čini transformaciju jednosmerne ulice dužine 100 metara. To je značilo da je sada inicijalni i nov kontekst stvoren i da mora da postoji komunikacija između ova dva objekta.

Na prednjoj fasadi je napravljena vizuelna “sinkopa” u pravougaonoj, ritmičnoj fasadi, radi postizanja trodimenzionalnosti, koja natkriva prilaz objektu masama na različitim visinama. Tim istima masama dinamizira se prilaz objektu s jasnom namerom da se od kretanja napravi serija različitih doživljaja. Kubus ka unutrašnjem dvorištu je, s druge strane, oblikovan u neutralnijem smislu, sugerišući miran porodični ambijent.

Izvor: IgorConic, Foto: Relja Ivanic

 

 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu

SRESKI ŠPIJUN / BEN AKIBA

Aleksa Žunić - Sreski špijun je lik iz drame "Sumnjivo lice" našeg poznatog komediografa koji je osim pod svojim imenom, pisao i pod pseudonimom „Ben Akiba“. Aleksa u pomenutoj komediji deli svoju vizit kartu na kojoj piše da je špijun i dok se Kapetan čudi tom činu objašnjava mu "Dok je krio, ništa nije mogao da dozna, a sad mu svi jedni protiv drugih kazuju".

Osnovna ideja ove rubrike na iKragujevac portalu je da to bude mesto gde će čitaoci dostavljati informacije Sreskom špijunu, odnosno nama a mi ćemo ih bez cenzure objavljivati. Imajući u vidu škakljivost teme i moć onih kojima te informacije neće biti po volji, Nušić će do daljnjeg biti “Ben Akiba”. Jedna fotografija, jedan video prilog, jedan komentar ne može promeniti svet ali može naš mali mikrokosmos koji nas okružuje. Šaljite nam priloge a mi ćemo ih sa zadovoljstvom objaviti.

Sloboda, Jednakost, Kragujevac