DEŠAVAJU SE ČUDA: Ove vodenice u Šumadiji se i vampiri plaše (FOTO) - iKragujevac


Sreski špijun

Vodenica u Šumadiji posle tri veka rada i dalje melje brašno. od nje se i vampiri plaše jer se nalazi na Srebrenici, nekada bogatoj srebrom, jedinim metalom za koji se veruje da ih ubija.

U varoši Stragari kod Kragujevca, već 300 godina radi vodenica, gde se melje brašno “sa dušom”, gde mladence čeka krevet za prvu bračnu noć i gde nijedan vampir kome je do opstanka ne sme da priviri.

Vodenica Cicića na Srebrnici pod zaštitom je države. Vodenice su oduvek bile obavijene velom mističnih moći. Jedno od najpoznatijih verovanja jeste ono o vodeničkom čeketalu. Ono služi da žito iz vodeničnog koša ravnomerno pada pod vodenične kamenove. Veruje se da je čeketalo od presudne važnosti za decu koja nikako da progovore.
Drugo verovanje vezano za vodenicu jeste ono o vodi direktno sa vodeničkog kola, koju valja popiti da bi se ostvarili razni magijski rituali. Po ovu vodu dolazile su mahom nerotkinje.

Postoje i verovanja da devojke koje ne mogu da se udaju, treba da potraže pomoć sa vodenice. Moraju da donesu majicu, a vodeničar koji se u magiju razume, treba majicu da veže za osovinu, a potom pusti kamen da melje brašno.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu

SRESKI ŠPIJUN / BEN AKIBA

Aleksa Žunić - Sreski špijun je lik iz drame "Sumnjivo lice" našeg poznatog komediografa koji je osim pod svojim imenom, pisao i pod pseudonimom „Ben Akiba“. Aleksa u pomenutoj komediji deli svoju vizit kartu na kojoj piše da je špijun i dok se Kapetan čudi tom činu objašnjava mu "Dok je krio, ništa nije mogao da dozna, a sad mu svi jedni protiv drugih kazuju".

Osnovna ideja ove rubrike na iKragujevac portalu je da to bude mesto gde će čitaoci dostavljati informacije Sreskom špijunu, odnosno nama a mi ćemo ih bez cenzure objavljivati. Imajući u vidu škakljivost teme i moć onih kojima te informacije neće biti po volji, Nušić će do daljnjeg biti “Ben Akiba”. Jedna fotografija, jedan video prilog, jedan komentar ne može promeniti svet ali može naš mali mikrokosmos koji nas okružuje. Šaljite nam priloge a mi ćemo ih sa zadovoljstvom objaviti.

Sloboda, Jednakost, Kragujevac