Sreski špijun

Godinama unazad u Kragujevcu i Šumadiji se dešava nešto o čemu samo mali broj ljudi, koji se bave tom temom, znaju.

Seobom ptica naziva se let ptica s područja gde se gnezde u zimska boravišta i natrag, i taj proces se odvija svake godine a ove ptice nazivamo selice. Međutim u Kragujevcu je po sredi migracija jedne vrste ptica (svrake), koje već godinama nastanjuju uže gradsko jezgro.

To nije neobično jer ovih ptica ima praktično svuda, ali primetan je porast njihovog broja poslednjih godina naročito u kragujevačkim naseljima.

Najvažniji ekološki razlog za migraciju ptica je ekstremna razlika u količini raspoložive hrane. Stoga je i logičan poras broja ove vrste u samom centru grada, jer mnogi sugraani su primetili da se ove ptice hrane po kontejnerima a vremenom su postale veće i krupnije, najverovatnije zbog ishrane.

Da su svrake snalažljive pokazuju i fotografije nastale u ulici Kneza Miloša. Njihova gnezda se nalaze na visokim krošnjama drvoreda odakle imaju sigurnost i pregled u svojoj borbi za opstanak.

 

 

Pratite iKragujevac na VIBERU:
http://chats.viber.com/ikragujevac

SRESKI ŠPIJUN / BEN AKIBA

Aleksa Žunić - Sreski špijun je lik iz drame "Sumnjivo lice" našeg poznatog komediografa koji je osim pod svojim imenom, pisao i pod pseudonimom „Ben Akiba“. Aleksa u pomenutoj komediji deli svoju vizit kartu na kojoj piše da je špijun i dok se Kapetan čudi tom činu objašnjava mu "Dok je krio, ništa nije mogao da dozna, a sad mu svi jedni protiv drugih kazuju".

Osnovna ideja ove rubrike na iKragujevac portalu je da to bude mesto gde će čitaoci dostavljati informacije Sreskom špijunu, odnosno nama a mi ćemo ih bez cenzure objavljivati. Imajući u vidu škakljivost teme i moć onih kojima te informacije neće biti po volji, Nušić će do daljnjeg biti “Ben Akiba”. Jedna fotografija, jedan video prilog, jedan komentar ne može promeniti svet ali može naš mali mikrokosmos koji nas okružuje. Šaljite nam priloge a mi ćemo ih sa zadovoljstvom objaviti.

Sloboda, Jednakost, Kragujevac

×