Američki reprezentativac novi vođa Veprova - iKragujevac


Sport

Napad najtrofejnijeg srpskog tima, Kragujevac Wild Boarsa, u pohodu na ukupno devetu, a četvrtu uzastopnu titulu šampiona zemlje, predvodiće Džejk Sison, kvoterbek univerzitetske reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država, koji je karijeru gradio na Edinboro Univerzitetu.

Pored toga, u januaru ove godine bio je učesnik Dream Bowl-a, svojevrsne ol-star utakmice koledž igrača iz cele Amerike, a kasnije je pozvan na NFL National Scouting Combine u Indijanapolisu i Pro Day PSAC konferencije.

Sve to zaslužio je sjajnim partijama u dresu Edinboro Fighting Scotsa, čiji je jedan od najboljih kvoterbekova u istoriji. Između ostalog drži rekorde po broju bačenih jardi u sezoni (3710), sveukupnoj jardaži (3865), kao i u proseku po utakmici u ove dve stavke – 337,3 odnosno 351,3 jarda. U ovim kategorijama je čak i u top 10 svih vremena PSAC konferencije, a posebno se istakao u broju kompletiranih pasova (294) u čemu je drugi u istoriji ove lige, odnosno sveukupno postignutim tačdaunovima gde zauzima treće mesto (46) i tačdaunovima pasom gde je četvrti (41).

Postao je jedini igrač u klupskoj istoriji koji je na jednoj utakmici postigao tačdaun pasom, trčanjem i hvatanjem. Sve ove rekorde ostvario je u pretposlednjoj sezoni, 2016, u kojoj je zauzimao drugo mesto na godišnjoj listi cele Druge divizije u par kategorija. Stoga je bio nominovan za prestižni trofej Harlon Hil, namenjen najboljem igraču cele Druge divizije.

Imao je tu „nesreću“ da je za njegov tim prethodno igrao sjajni Trevor Haris, dvostruki osvajač eminentne kanadske CFL lige, pa nije uspeo da sruši sve njegove rekorde. Tako je, uprkos mnogim impresivnim brojkama ostao drugi na klupskoj listi po mnogim parametrima, a visoko pozicioniran bio je i u PSAC konferenciji. Ukupno je postigao 95 tačdaunova u karijeri, od čega 85 pasom, 8 trčanjem i 2 hvatanjem. Sakupio je 8672 jarda, a većinu pasom – 8313.

Privukao je pažnju brojnih evropskih timova, pa je dobio ponude iz Nemačke, Italije, Španije, Poljske, Turske i drugih država, ali se ipak odlučio za Veprove.

- Izabrao sam Vajld borse zbog pobedničkog mentaliteta i konstantnog osvajanja domaćeg šampionata u poslednjih nekoliko godina. Još jedan veliki faktor bio je osećaj, koji sam stekao u razgovorima sa trenerima, da je ovaj tim čvrsto povezana porodica momaka koji igraju jedni za druge, jer moto „svi za jednog, jedan za sve“ stvara šampione. Ne mogu da dočekam da dođem u Kragujevac, upoznam sve momke i krenem sa radom – rekao je Sison.

Kragujevčani će se i ove godine takmičiti na dva fronta, a CEFL liga biće jača nego ikad. Gotovo svi učesnici dolaze sa liste 20 najboljih evropskih klubova, pa Šumadince očekuju veliki izazovi.

- Znam više o Veprovima nego o fudbalu u Srbiji generalno. Čuo sam da je ovaj sport u usponu, kako u Srbiji tako i Evropi, i da postoji nekoliko konkurentnih timova sa kojima ćemo se nadmetati za titulu. Nema sumnje da dolazak u klub kao što su Veprovi povlači sa sobom i mnoga očekivanja, ali o tome ćemo moći više da kažemo kada se okupimo.

Smatram da bi trebalo da igramo svaku utakmicu kao da je finale, jer sa takvim pristupom i talentom koji posedujemo možemo stići gde god poželimo – zaključio je Sison.
Džejk će se novim saigračima pridružiti sredinom februara, a sezona u Srbiji počeće mesec dana kasnije.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu