Badminton kamp za devojčice u Kragujevcu - iKragujevac


Sport

U Kragujevcu se održava sedmi Međunarodni trenažni badminton kamp za devojčice uzrasta do 15 godina. Projekat, pod okriljem Evropske badminton federacije, organizuje klub RAVENS KG, uz podršku badminton saveza Srbije, Ministarstva omladine i sporta i grada.

Johana iz Austrije i Aleksandra iz Rumunije, posle godinu dana, ponovo se susreću u Kragujevcu. Obe su srednjoškolke, tinejdžerke različitih interesovanja, ali i reprezentativke svojih zemalja, kojima je na prvom mestu, badminton.

"Uživam u aktivnostima i treninzima. Zadovoljna sam. Dosta sam napredovala u igri, u odnosu na prošlu godinu", kaže Johana Hilfe, iz Austrije.

"Ovde dosta radimo kretanje i unapređujemo svoje sposobnosti. Sve je lepo, ali najviše uživam u druženju", kaže Aleksandra Soare iz Rumunije.

U kragujevačkom badmington kampu, 35 devojčica iz deset zemalja.Glavni trener,sa bogatim medjunarodnim iskustvom, Debi Linč iz Danske, prenosi znanje mladim takmičarkama. Za devet igračica iz Srbije, idealno zagrevanje pred Balkansko prvenstvo.

"Imamo Balkansko prvenstvo za igrače do 15 godina. Ja ću na njemu verovatno igrati. Pojedinačno ću igrati singl, a ekipno ćemo se menjati", kaže Nina Bogdanović iz Kruševca.

"Najviše se baziramo na tehnici, usavršavanju tehnike, da se one druže, upoznaju, nakon toga se susreću tokom godine na turnirima, i onda su pored toga, što su, da kažem, protivnici na terenu, one su pre svega prijatelji", kaže Andreja Todorović, BK RAVENS KG.

Prve igre sa lopticom u Evropi su zabeležene su, početkom 14. veka, u engleskom dvorcu Badminton.

Badminton je najbrži sport sa reketom. Loptica se prilikom smeča, kreće brzinom od oko 400 kilometara na čas. Laka je kao i pero. A, kako i ne, kad je napravljena od guščjeg perja.

Od Olimpijskih igara u Barseloni, 1992. godine, badminton je i olimpiski sport. Sve je popularniji i u Srbiji. Igraju ga sportisti u 13 klubova, kao i brojni rekreativci.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu