Na stadionu “Čika Dača“ počeo “Fudbal Dijabetes Kup“ - iKragujevac


Sport

Na stadionu “Čika Dača“ u Kragujevcu, danas je svečano otvoren “Fudbal Dijabetes Kup“, koji četvrti put u saradnji sa Sportskim klubom Vašarište i fudbalskim klubom Radnički 1923, a uz podršku lokalne samouprave grada Kragujevca, organizuje Društvo za borbu protiv šećerne bolesti.

Fudbal dijabetes Kup deo je projekta “Sportom protiv dijabetesa“ koji je pokrenuo Kragujevčanin Borko Marinković, otac dvoje dece obelele od dijabetesa, a u cilju promovisanja sportskih aktivnosti koje mogu da pomognu obolelima ali i prevazilaženju vršnjačke diskrimacije kroz bolje razumevanje ove bolesti.

Želim da ovaj turnir dobije posebnu snagu, jer ima potencijala. Želim da bodrimo decu, da ih na ovaj način sačuvamo i poručimo da brinu o svom zdravlju, a da mališani koji su se susreli sa problemom dijabetesa poručimo da budu što više na terenu jer oni u svakom minutu pobeđuju, rekao je u svom obraćanju takmičarima i gostima na svečanom otvaranju Borko Marinković, predsednik Društva za borbu protiv šećerne bolesti Kragujevac.

Pre četiri godine ovo takmičenje imalo je 300 takmičara i 12 ekipa, a ove godine prijavilo se 72 ekipe sa preko 1200 učesnika, koji će se takmičiti u pet starosnih kategorija. Podržalo ga je veliki broj sportskih i zdravstvenih organizacija, partnera i sponzora, a lokalna samouprava grada Kragujevca sa Društvo za borbu protiv šećerne bolesti neguje decenijsku uspešnu saradnju.

Sport je najbolji mogući način za prevazilaženje zdravstvenih problema, a kada je reč o dijabetes melitusu, tihom ubici savremenog sveta, i imajući u vidu da je u našoj zemlji više od 700.000 obolelih, a da je sve više dece mladje od 14 godina obolelo od dijabetesa, svakako da je veoma značajno sve što se čini na unapređenju promocije prevencije dijabetesa, rekla je Gordana Damnjanović, član veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Dodatna kategorija vezana za socijalnu inkluziju je senzibilizacija zajednice, podrška roditeljima obolele dece i edukacija naročito nastavnog kadra, a u narednom periodu očekujemo da se u ovaj program uključe i predškolske ustanove. Desetogodišnja saradnja lokalne samouprave grada Kragujevca sa Društvom za borbu protiv šećerne bolesti, danas je nešto mnogo više i odgovornije jer se širi čitavom Srbijom, a kojoj su nam se priključili Beograd, Novi Sad, ove godine Čačak i Niš, a naredne godine priključiće nam se Subotica i Novi Pazar, istakla je Damnjanović.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i Nikola Urošević, pomoćnik gradonačelnika za sport, koji je izrazio zahvalnost organizatorima i fudbalskom klubu Radnički na ustupljenom terenu, i naglasio da grad Kragujevac poslednje dve godine ulaže u obnavljanje i izgradnju nove sportske infrastrukture, kako bi u gradu bilo što više dobro opremljenih terena na kojima deca mogu da igraju.

“Fudbal Dijabetes Kupu“ koji se održava od 26. do 28. maja priključili su se i najveći klubovi iz Srbije: Crvena Zvezda, Partizan, Čukarički, Spartak Subotica, Borac Čačak i drugi, a generalni sponzor je Wiener Stadtische osiguranje. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu