SDS TRAŽI SMENU MINISTRA: Mizoginija Zorana Đorđevića - iKragujevac


Politika

SDS traži hitnu smenu ministra Zorana Đorđevića zbog „Čestitke“ koje je povodom 8. marta uputio građankama Srbije koristeći se uvredama, predrasudama i diskriminacijskom retorikom. Međunarodni dan žena je simbol ženske borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost i nezavisnost, a izjave poput onih koje daje ministar Đorđević Srbiju vraćaju u vreme inkvizicije.

Mizoginija ministra Đorđevića ne ispoljava se prvi put i on ne može dalje ostati na čelu ministarstva u kome se, kad je rodna ravnopravnost u pitanju, donose ključni zakoni i najvažnije odluke. Ministar Zoran Đorđević je lično odgovoran i što Zakon o rodnoj ravnopravnosti još uvek nije donet, a on svojim izjavama direktno podstiče da se žene u Srbiji tretiraju kao građani drugog reda i da budu izložene dodatnom riziku. Nažalost, Zoran Đorđević nije jedini ministar koji je svojim stavom ugrozio integritet žena u Srbiji, jer je pre njega i Bratislav Gašić seksističkim izjavama ponižavao žene.

Pitanje „ženskih prava“ nije stvar voluntarizma bilo kog ministra već pitanje civilizacijskog napretka. Žene u Srbiji danas, iako su većinska populacija, i dalje su nezaposlenije, manje plaćene za isti rad, manjinski zastupljene u javnim politikama, zanemarljivog broja na mestima gde se odlučuje, zloupotrebljene da posluže dnevnim ili političkim potrebama u zadovoljenju forme. Samo od početka ove godine na svakih nedelju dana ubijena je po jedna žena i a crna statistika postavlja pitanje pred ministra Đorđevića da li se oseća odgovornim?

-Izvinjenja koja upućuje posle nedopustivih reči o ženama nisu dovoljna. Na njegov stav da „žena ne zna da poštuje“ žene – članice SDS imaju odgovor: „Ministre, poštovanje se zaslužuje!“ Očekujemo da kao žena i premijerka Ana Brnabić pokaže da diskriminacija prema ženama nije deo zvanične politike i da nepromišljene i ministre neće držati u Vladi – izjavila je predsednica RS SDS za rad i socijalna pitanja Slavica Saveljić.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu