Osnovano Društvo srpsko palestinskog prijateljstva u Kragujevcu - iKragujevac


Politika

Pobratimstvo Kragujevca i Jerihona krunisano je osnivanjem Društva srpsko palestinskog prijateljstva. Kako je Statutom predviđeno baviće se afirmacijom i negovanjem duhovnih i kulturnih vrednosti, raditi na međusobnom upoznavanju dva naroda, kroz učenje jezika, razvijanje saradnje u oblasti nauke, privrede, kulture, umetnosti i sporta.

Odnosi između naše dve zemlje su tradicionalno dobri, a prijateljstvo datira od 40 – tih godina prošlog veka, rekao je pored ostalog konzul ambasade Palestine u Srbiji Talal Elzik prenoseći pozdrave palestinskog naroda. U bivšoj Jugoslaviji, školovao se veliki broj lekara i inženjera iz Palestine, tako da se dobro razumemo. Kragujevac je među prvim gradovima koji je potpisivanjem sporazuma o saradnji 2012. godine postao pobratim sa Jerihonom, čime je počelo vraćanje sjaja starom prijateljstvu između naša dva naroda.

Ovo je za nas veliki dan i osnivanje Društva srpsko palestinskog prijateljstva samo je kruna dosadašnjih odnosa između naših naroda i dva pobratimska grada, rekao je tom prilikom Miroslav Petrašinović predsednik Skupštine grada. Trudimo se da razvijamo dobre i prijateljske odnose, ali i da produbimo našu saradnju. Na tri fakulteta Univerziteta u Kragujevcu: Medicinskom, Fakultetu inženjerskih nauka i Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj banji o trošku grada školuju se studetni iz Palestine. Pomažemo koliko možemo, pomoć nije velika ali je od srca – istakao je Petrašinović.

Inače, osnivačkoj skupštini pored ostalih prisustvovala je Jasmina Predojević – Simović pomoćnik gradonačelnika Kragujevca za održivi razvoj grada i saradnju sa udruženjima, kao i predstavnici Rekovca i Aranđelovca koji su takođe pobratimi gradova iz Palestine.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu