Kragujevčani šta vi mislite o Trampovoj pobedi? - iKragujevac


Politika

Donald Tramp dobio je predsedničke izbore u SAD i on će biti 45. predsednik države.. Hilari Klinton odbija javno da prizna poraz. Tramp joj se zahvalio na svemu što je učinila za SAD. Klintonova je dobila više glasova, ali je izgubila izbore.

On se na početku svog govora zahvalio Hilari Klinton na hrabroj i napornoj borbi. Kako je rekao, ona ga je pozvala telefonom i čestitala mu pobedu.

Klinton osvojila više glasova, ali izgubila izbore!

Predsednička kandidatkinja demokrata Hilari Klinton mogla bi da doživi sudbinu svog stranačkog kolege Ala Gora koji je 2000. godine na izborima u SAD dobio ukupno više glasova, ali je ipak izgubio izbore zbog specifičnog elektorskog sistema.

Klinton je dobila 59.300.000 glasova, a sledeći predsednik SAD Donald Tramp 59.150.000 glasova, pokazuju nepotpuni podaci više američkih medija, medju kojima su Njujork tajms i NBC njuz.

Najviše glasova nedostaje iz država Kalifornije i Vašingtona, gde je Klinton ubedljivo pobedila pa bi razlika mogla biti veća. Kandidat republikanaca je medjutim pobedio na izborima, pošto se predsednik SAD bira po posrednom sistemu, u kojem svaka savezna država daje odredjen broj elektora srazmerno broju stanovnika.

Tramp je došao do pobede pošto je odneo više glasova u Pensilvaniji i Viskonsinu, tradicionalno demokratskim državama za koje se smatralo da će sigurno otići Hilari Klinton. Tramp takodje trenutno bolje stoji i u Mičigenu, takođe demokratskoj državi u kojoj ima dosta belih glasača bez visokog obrazovanja koji su izgleda pretežno glasali za tog republikanskog kandidata.

U američkoj istoriji se dosad samo tri puta desilo da kandidat koji dobije više glasova izgubi na izborima. Tako je bilo 1876, 1888. i poslednji put 2000. godine, kada je demokrata Gor dobio više glasova na nivou cele zemlje, ali je Džordž Buš Mlađi osvojio više elektora.
Time je demantovao vest koja je objavljena na CNN da ga je Klinotovoa pozvala telefonom i tražila da odstupi s mesta predsednika.

Podsećamo, CNN je javio, pozivajući s ena informacije iz štaba demokrata, da je Klintonova je pozvala Trampa telefonom i tražila od njega da odustane od Bele kuće iako je pobedio na izborima.

Nešto ranije, šef kampanje Hilari Klinton Džon Podesta obratio se prisutnima i pozvao ih da se raziđu i naveo da će štab demokratqa sačekati da svi glasovi budu prebrojani. Hilari Klinton se neće obratiti javnosti, rekao je on.

Ona očigledno ne želi da prizna poraz.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu