Policajci učili žene kako da se odbrane od nsilnika - iKragujevac


Politika

Pripadnici specijalnih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, u cilju sprečavanja nasilja nad ženama pokazali ženama kako da se odbrane od napada.

Oko 50-ak žena, mlađeg i starijeg uzrasta, danas je u Beogradu imalo mogućnost da stekne osnovna znanja u samoodbrani.

Kratkoj obuci prisustvovao je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je poručio da se nasilje u Srbiji ne sme tolerisati i da će policija uvek biti tu kako bi zaštitila sve građane.

"Građani ne treba da uzimaju stvar u svoje ruke, ali mi želimo da se žene osećaju sigurnije i sposobnije da se odbrane od prvih napada. Međutim uvek šaljemo poruku, odnosno molimo svakoga, da odmah prijavi policiji apsolutno prvi pokušaj napada, jer je to ključno u rešavanju te situacije", rekao je Stefanović.

On je dodao da je, uporedo s tim, potrebno naći i nov model kako zaštiti žrtve od nasilnika.

"Trudimo se da sa tužilaštvom i Poverenicom za ravnopravnost razmotrimo austrijski model po kojem se onaj ko je počinilac porodičnog nasilja udaljava iz stana u kojem živi, bez obzira ko je vlasnik, dok se situacija zakonski ne uredi", rekao je Stefanović.

Ministar je istakao da je taj model pokazao dobre rezultate jer je u većini slučajeva situacija takva da žene koje trpe nasilje, zbog ekonomske situacije i straha da ne ostanu bez krova nad glavom, ostaju s nasilnicima, ne prijavljuju napade policiji ili povlače svoje tužbe.

"Moramo da zaštitimo žrtve porodičnog nasilja, bez obzira da li su to žene, deca, stara i nemoćna lica, ali moramo da ih zamolimo i da istraju u tom procesu, a policija će nastojati da ih zaštiti. Austrijski model je najbolji u širem regionu koji smo uočili i trudićemo se da sa Ministarsvom pravde vidimo šta je moguće promeniti da bi bilo u skladu s našim zakonima", rekao je Stefanović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu