SNS i dalje iznad 50 odsto! - iKragujevac


Politika

Podrška vladajućoj SNS i dalje je iznad 50 odsto, a preko praga parlamenta trenutno samostalno mogu još samo tri partije. Demokratama je stabilizovan rejting na sedam odsto, podrška SPS je 9,3 procenta, a u poslaničke klupe bi mogli i radikali sa 6,4 odsto. 

Ovo su rezultati poslednjeg istraživanja javnog mnjenja agencije "Faktor plus", koji su u petak predstavljeni. Prema ovoj anketi, za SDS Borisa Tadića glasalo bi 3,2 odsto građana, a nešto više dobio bi Ljajićev SDPS. Oko tri odsto bi imao i PUPS ako bi nastupio samostalno. Dveri i DSS pojedinačno bi ostali ispod crte, ali bi zajedno ušli u parlament.

Građani nemaju jaku identifikaciju sa partijama i zato preovlađuju one stranke koje se personalizuju kroz lidere koje birači pozitivno doživljavaju - tumači ove rezultate politički analitičar Dejan Vuk Stanković. - Rast podrške SRS posledica je velikog prisustva Vojislava Šešelja u javnosti. Demokrate stoje neznatno bolje nego na prošlim izborima, a Pajtić je uspeo da stabilizuje podršku. Njegov najveći izazov je trenutno pokušaj "sirizacije" partije. Ako to izbegne, ima dobru šansu da povrati birače iz srednje klase.

Upitani da li odobravaju šta govore pojedini političari, njih 56 odsto je odgovorilo pozitivno za premijera Vučića, dok je negativnih "recki" bilo 29 procenta.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu