Odbornici DS i ZZŠ nezadovoljni izmeštanjem regionalnih centara - iKragujevac


Politika

Predsednici odborničkih klubova ZZŠ i DS u Skupštini Kragujevca, održali su zajedničku konfereciju za medije u Svečanom salonu Skupštine grada, na kojoj su kritikovali izmeštanje Regionalnog centra javnog preduzeća Pošta Srbije i ukidanje Regionalnog centra Elektroprivrede Srbije koji je do sada bio u Kragujevcu. 

„Kragujevac je bio poslednja linija odbrane ideje regionalizma i decentralizacije Srbije, sve do momenta ukidanja prava Kragujevčana na lokalnu samoupravu. Izmeštanje regionalnih centara republičkih institucija iz Kragujevca stavlja tačku na priču o njegovoj liderskoj poziciji u Republici i regionu“, rekao je Bojan Stojadinović, šef odborničke grupe ZZŠ

„Pored prljavih ulica, prepunih kontejnera, gašenja sporta i nedolaska investitora, sada reagujemo zbog gašenja regionalnog centra EPS-a u Kragujevca i preseljenja regionalnog centra JP „Pošta Srbije“ u Jagodinu. Jedan regionalni centar se gasi, dok se drugi prebacuje u Jagodinu. Sada će korist od uplaćenih računa Kragujevčana kroz transferna sredstva republike imati Jagodina. Mi nećemo sedeti skrštenih ruku. Zbog toga ćemo na prvoj narednoj sednici Skupštine grada podneti predlog zaključka koji će biti obavezujući za gradonačelnika i gradsku vlast i tražiti da upotrebe sva pravna i politička sredstva da ne dozvole seobu ovih regionalnih centara iz Kragujevca.

Čudi nas kako predsednik Izvršnog odbora najjače političke organizacije Srbije, koja ima apsolutnu vlast u Skupštini Srbije, može dozvoliti da izgubi regionalni centar, zaključio je Stojadinović.

Jovana Jovanović je saopštila da preko 18 000 lekara godišnje odlazi iz zemlje, a da se novac troši na finansiranje aktivista pojedinih političkih partija.

„Mi smo protiv scenarija koji će se najverovatnije desiti u Kragujevcu. U kome će do kraja godine oko tri i po hiljade ljudi ostati bez posla“, istakla je Jovanovićeva.

Navela je negativan primer Velike Plane, kada se na izborima za Savete Mesnih zajednica koristio težak položaj socijalno ugroženih i kada su nuđeni šleperi deterdženata i koncentrata u zamenu za glas na izborima. Došlo je i do tuče između pojedinih političkih partija u Velikoj Plani“, zaključila je Jovana Jovanović.

Izvor: GrO DS

Foto: GrO DS

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu