SNS: Grad uvodi red u oblast urbanizma i građevine - iKragujevac


Politika

Gradski odbor Srpske napredne stranke u Kragujevcu današnjom konferencijom je podržao predlog odluke o načinu utvrđivanja visine doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta. Konferenciju je vodio dipl.arhitekta Ivan Marković a saopštenje za javnost vam prenosimo u celosti: 

Gradski odbor Srpske Napredne Stranke u Kragujevcu smatra da će usvajanjem odluke o načinu utvrđivanja cene za otuđenje, zakupnine i doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, lokalna samouprava otpočeti sa procesom uvođenja reda u ovoj oblasti. Pomenuti predlog odluke predviđa pojednostavljivanje načina utvrđivanja visine doprinosa u odnosu na dosadašnji način.

Ubuduće će osnovica za određivanje visine doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta biti kvadratura neto površine objekta. Ovo osnovno merilo će biti pomnoženo sa dva koeficijenta, jedan određen položajem lokacije po zonama, a drugi određen namenom objekta koji se gradi, i na taj način će visina doprinosa biti određena.

Pored toga lokalna vlast ovom odlukom stvara uslove za rešavanje velikog problema grada u vezi parking mesta. Novo rešenje predviđa da svaka nova stambena ili poslovna jedinica mora imati parking mesto do jasno definisane neto kvadrature prostora, i neće biti moguće ulaganje za komunalno opremanje bloka po određenoj ceni koju dešiniše zona, kako je to do sada bio slučaj.

To znači da će građani, kada je novogradnja u pitanju, moći da očekuju prestanak prakse pravljenja urbanističkog haosa, kao i prekidom vezanim za ozbiljne probleme sa nedostatkom parking mesta u gradu. Jasno je da je ovo jedan od koraka koji za cilj imaju privlačenje investicija u grad, ali i olakšavanje čitavog postupka oko kupovine ili zakupnine zemljišta svim građanima.

Drugi korak u tom pravcu je predlog odluke o Merilima za obračun naknade u postupku legalizacije objekata, koji pokazuje jasnu želju predlagača da izađe u susret građanima, jer predviđa značajna umanjenja od 30 do 70%. 

Predlog je u potpunosti u skladu sa novim zakonom o planiranju i izgradnji.

Ovakvim rešenjem nova lokalna vlast pokazuje jasno opredeljenje da uvede red u oblast urbanizma i građevine, da unapredi odnos sa građanima i potencijalnim investitorima, i spreči bilo kakvu mogućnost za malverzacije u ovoj oblasti.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu