Svetski mediji o Samitu u Beogradu - iKragujevac


Politika

Inostrani mediji pišu da Kina samit vidi kao priliku da pojača prisustvo u regionu i pospeši veze s EU.

Američka agencija Asošiejted pres navodi da je Kina, u pokušaju da obezbedi poslovne veze i poveća politički uticaj, u "ofanzivi šarmiranja" u Istočnoj Evropi, gde se Evropska unija i Rusija takođe bore za uticaj.

Tajming samita s Kinom je značajan, primećuje AP, budući da se u ovom trenutku Rusija, tradicionalni regionalni posrednik, bori s dubokim ekonomskim problemima, koji su delimično izazvani zapadnim sankcijama zbog uloge Moskve u Ukrajini. 

Američka agencija podseća da je ruski predsednik Vladimir Putin pre samo par nedelja objavio da Moskva obustavlja projekat "Južni tok".

"Za razliku od Moskve, koja primenjuje kombinaciju ekonomskog i političkog pritiska na regionalne vlade, Peking vidi svoj pojačan ekonomski uticaj na tom području kao šansu da pojača i svoje veze sa EU", ističe AP.

Dvodnevni samit u Beogradu je u Kini predstavljen kao prilika za produbljivanje veza s regionom i jačanje odnosa s EU, ali ne samo to - azijska ekonomska sila je zainteresovana za velike projekte u oblasti energetike, infrastrukture i drugim oblastima, stoji u izveštaju AP.

Kina želi, kako piše američka agencija, da podstakne svoje ekonomiju u trenutku kada su troškovi radne snage kod kuće u porastu, što rizikuje da poremeti njen izvoz, koji predstavlja njenu tradicionalnu ekonomsku snagu.

"Kineski investitori se nadaju da će pojačati svoje prisustvo u regionu u kojem zapadne kompanije možda ne žele da preduzimaju finansijske rizike", zaključuje AP.

Samit kao inicijativa predstavlja deo srpske ambicije da postane kineska kapija za Balkan i dalje, za Evropu, piše agencija Frans pres i dodaje da će kineski premijer Li Kećijang na samitu u Beogradu učvrstiti planove Pekinga o novoj transportnoj mreži - koridoru za kineski izvoz u Evropu.

AFP podseća da je Li uoči dolaska u Beograd najavio da će Kina predložiti izgradnju brze kopneno-pomorske linije bazirane u železničkoj pruzi Beograd-Budimpešta i grčkoj luci Pirej, kako bi se unapredila regionalna povezanost.

Peking se nada da će grčku luku Pirej, gde kineski špediterski gigant "Kosko" ima 35-godišnju koncesiju da širi svoja dva terminala - pretvoriti u novo središte trgovine sa Evropom, navodi francuska agencija.

Peking je najavio da je zainteresovan za ulaganja u sektore energije, poljoprivrede i industrije, kao i u infrastrukturu, a na agendi dvodnevnog samita biće i trgovina između Kine i ovog regiona, koja je petostruko uvećana od 2003. godine, zaključuje francuska agencija.

Slovenački mediji danas posvećuju veliki pažnju Samitu u Beogradu, pa tako ljubljanski "Dnevnik" prenosi reči kineskog premijera koji je izrazio interesovanje za jačanje kineskih investicija u regionu, između ostalog i u mariborskoj regiji, kao i za razvoj turizma.

Agencija STA prenela je da je slovenački premijer Miro Cerar danas imao odvojene bilateralne sastanke s premijerima Srbije i Kine, u čijem je fokusu bila ekonomska saradnja. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu