Predsednik: Srbija obnavlja stara prijateljstva - iKragujevac


Politika

Tomislav Nikolić je izjavio za The National, dnevnik iz Abu Dabija na engleskom jeziku, da prijateljstvo između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata traje decenijama, od vremena kada je Srbija bila razvijenija od Emirata.

Nikolić je napomenuo da je Srbija jedno vreme zapostavila svoja stara prijateljstva, ali da se sada ta prijateljstva obnavljaju i učvršćuju i da pokušavamo da nastavimo tamo gde su naši prethodnici stali.

"Tako je došlo do prvog kontakta između šeika Muhameda bin Zajida i mene. I šeik je u Beogradu osetio ono što sam ja ovih dana osetio u vašem glavnom gradu, a to je osećaj da se nalaziš među ljudima sličnim i srodnim sebi. Čak nam je i prošlost veoma slična. To je bila večita borba za slobodu. Čak nam je i osećaj prema religiji veoma sličan iako pripadamo različitim religijama. Mi smo umereni i veoma privrženi izvornim principima svoje vere, a to znači da na zemljinoj kugli ima mesta za sve njene stanovnike", rekao je Nikolić.

Nikolić je istakao da nas je ekonomska kriza zahvatila zato što su veliki igrači potrošili tuđi novac.

"Imali smo poverenja u svetski sistem, posebno bankarski, za koji se ispostavilo da je velika prevara", naglasio je predsednik Srbije.

Govoreći o razvoju ekonomskih odnosa, Nikolić kaže da Srbija ima ono što nemaju Emirati, a da Emirati imaju ono što Srbija nema i da to treba samo spojiti.

Srbija može da proizvodi ne samo poljoprivredne proizvode već će, zahvaljujući investicijama iz UAE, proizvoditi i IT tehnologiju.

"U razgovorima Srbija nikada ne traži da nešto dobije besplatno. Mi samo tražimo da radimo, a sav novac koji bude uložen u proizvodnju – vratićemo", istakao je Nikolić.

Nikolić ocenjuje da je to što je Srbija izabrana da bude strateški partner UAE stvar međusobnog razumevanja, a ne profita, jer su profit mogli da ostvare i na drugim mestima.

Nikolić je najavio da će dve zemlje proširiti saradnju i na druge oblasti, uključujući i vojnu saradnju.

"Mi smo ponudili Emiratima da školujemo oficire na našoj Vojnoj akademiji koja je jedna od najpriznatijih u svetu. Sklopili smo sporazume o zajedničkim proizvodima u oblasti vojne industrije, i to su proizvodi visoke tehnologije", rekao je Nikolić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu