TS: Propali javni sektor kao politički stožer ili kolateralna šteta desetogodišnje vlasti u Kragujevcu? - iKragujevac


Politika

U celokupnom javnom sektoru u Kragujevcu ima oko 4.500 zaposlenih, što je aproksimativno duplo više nego 2004. godine, kada je koalicija Zajedno za Kragujevac pobedila na lokalnim izborima. Posmatrano iz ugla političkih opcija u gradskoj vlasti, njihova osnona svrha jeste da na izborima glasaju za političku garnituru koja ih je postavila.

Tako su zaposleni u javnom sektoru, dovedeni uglavnom preko političke linije, vremenom postajali garancija ostvarivanja povoljnijeg rezultata na izborima. Upravo na ovaj način su se vremenom stvorile okolnosti da se veštačkim putem indirektno utiče na izbornu volju izmanipulisanih i ucenjenih građana, a što se direktno reperkutovalo na izborni rezultat 2012. godine. Ukoliko se svojim glasom na izborima ne bi odužili za političku uslugu, postojala je mogućnost da zaposleni dobiju otkaz i tako ostanu bez posla i primanja.

Izneta teza je po drugi put naišla na potvrdu na lokalnim izborima održanim 6. maja 2012. godine kada je najviše glasova dobila je lista “Veroljub Verko Stevanović – Zajedno za Kragujevac – Ujedinjeni regioni Srbije“.

Ova jednostavna formula omogućavala je dugogodišnji opstanak na vlasti pojedincima koji su sav svoj politički kredibilitet zasnovali bas na javnom sektoru. Tako se postavlja pitanje da li su predstavnici vlasti zapravo predstavnici ucenjenih građana zaposlenih u javnom sektoru, a propali javni sektor samo kolateralna šteta vođenja neodgovorne politike?

To što su javna preduzeća i komunalne službe u fazi raspada, a administracija neefikasna, za političke garniture na vlasti u Kragujevcu ne predstavlja problem. Oni se čak hvale postignutim rezultatima. Međutim, realnost je da zaposleni imaju mizerna primanja, jedva dovoljna da se preživi, dok u poslednje vreme i ne primaju plate. Rade za dzabe i slušaju filipinske priče o boljem sutra.

Potpuno je jasno da su zaposleni u javnom sektoru samo garancija za zadržavanje pozicija lukavih pojedinaca u vlasti kao i nastavak ostvarivanja sebičnih interesa i stečenih lopovskih navika. Upravo iz ovog razloga je racionalizacija javnog sektora otpustanjem radnika, trenutno nemoguća misija, kako niko iz još uvek aktuelne lokalne vlasti ne želi da seče granu na kojoj sedi.

Ovakva vlast je veoma loša i opasna, zato što je na ovaj način, manipulacijom, indirektno ugrožena sloboda izbora, kao osnovnog postulata demokratije. Slobodni izbori su mogući samo ako se ucenom ne utiče na izbornu volju građana. Što je još gore, posledice vođena ovakve politike i negativne selekcije su potpuno propala javna preduzeća i totalno neefikasna javna administracija, koja je daleko od standarda koji su važili još za vreme samoupravnog socijalizma.

Jasno je da politički kapaciteti Zajedno za Šumadiju aktuelnog gradonačelnika Veroljuba Stevanovića nisu dovoljni ni da sakupite broj potpisa za osnivanje stranke, dok ga više ne može spasiti ni uništeni javni sektor pred kolapsom, koji više nema ko da finansira.

Politička situacija u Kragujevcu je u poslednje dve godine značajno izmenjena, pa se s razlogom moze dosvesti u pitanje legitimitet vlasti koja je postala potpuno slepa za pravdu i ne prihvatata realnost da je odnos političkih snaga u Kragujevcu promenjen, što su pokazali rezultati poslednjih republičkih parlamentarnih izbora. Stoga je neophodno što pre omogućiti građanima Kragujevca da se izjasne na vanrednim lokalnim izborima.

Autor teksta: Predsednik gradskog odbora Treće Srbije u Kragujevcu, politički analitičar mr Marko Radonjić.

{jathumbnail off}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu