Senator: Putin razočaran otišao iz Srbije - iKragujevac


Politika

Američki senator Kris Marfi rekao je da napušta Zapadni Balkan s jasnim ciljem da se založi za veće američko angažovanje u prelomnom trenutku za region.

Komentarišući posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji, senator je rekao da "ne smatra da je poseta naudila odnosima Srbije i SAD".

Marfi je rekao da misli da je Putin otišao iz Srbije razočaran, jer se verovatno, kako je rekao senator, nadao da će Beograd potpisati sporazum o početku izgradnje gasovoda Južni tok, a to nije postigao.

“U slučaju da Srbija nastavi sa realizacijom projekta Južni tok, suprotno pravilima Evropske unije, to bi uticalo i na njene odnose sa Vašingtonom“, rekao je Marfi u intervjuu Glasu Amerike.

On je istakao da je incident na fudbalskoj utakmici Srbije i Albanije jasno ukazao na trenutne izazove u regionu Zapadnog Balkana.

Marfi je izrazio očekivanje da će se premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama ipak sastati, rukovati i pokazati da jedan incident fudbalskog huliganizma ne može da stoji na putu procesu pomirenja u regionu.

"Ovo je važan trenutak za dvojicu lidera da pokažu da, kada se dogodi incident kao što je onaj u Beogradu, reakcija političkih lidera i običnih ljudi treba da bude da sednu i razgovaraju, da sporove rešavaju komunikacijom, umesto provokacijama i nasiljem", rekao je Marfi.

"Zato je simbolika ovog sastanka sada veća nego ikada za ovu dvojicu lidera", rekao je američki senator.

Osvrnuvši se na odnose Srbije i Kosova, Marfi je istakao da je neophodno da političke stranke u Prištini što pre formiraju vladu kako bi se nastavila primena Briselskog sporazuma i normalizacija odnosa sa Srbijom.

Marfi je prethodno u Beogradu istakao da se Vašington nije protivio poseti Vladimira Putina Beogradu. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu