Najveći rast članstva u SNS - iKragujevac


Politika

Posle izbornog cunamija kojim su zbrisali sve konkurente, naprednjake je zapljusnuo talas - novog članstva. Od izbora člansku kartu SNS zatražilo je nekoliko desetina hiljada ljudi, pa sada imaju ukupno 430.000 članova. Najviše se „istanjilo“ članstvo radikala i URS koji se praktično raspao, dok DS tvrdi da nije bilo većeg napuštanja stranke.

Šef poslaničkog kluba SNS Zoran Babić kaže da ova stranka od osnivanja beleži stalan rast članstva.

- Posle izbora dobili smo nekoliko desetina hiljada novih članova, a taj priliv shvatamo kao podršku našoj politici, kao i programu i rezultatima Vlade Srbije - kaže Babić.

Demokrate tvrde da su se, posle manjeg odliva članova 2012, stabilizovali i da ih posle izbora nije napustio veliki broj pripadnika.

- U zvaničnoj bazi podataka imamo oko 185.000 članova. Ljudi se svakoga dana upisuju i ispisuju iz stranke, pa je brojka tu negde - kaže portparol DS Aleksandra Jerkov.

Posledice izbornog neuspeha, ali i ranijeg cepanja u stranci, najviše su osetili radikali. Od 400.000, koliko ih je bilo pre odvajanja naprednjaka, SRS se prema zvaničnim podacima osuo do 50.000 članova.

- Oni koji su ostali pokazali su da su prave patriote i da nisu bili u našim redovima zbog interesa - objašnjava radikal Dejan Mirović.

Socijalisti poručuju da u njihovim redovima ima oko 200.000 članova. Do pada je došlo posle petooktobarskih promena, ali tvrde da su se vrlo brzo podigli na noge.

U stranci Rasima Ljajića SDPS tvrde da nemaju većih oscilacija u broju pripadnika, a prema poslednjim podacima imaju nešto više od 51.000 članova.

Izborni debakl nije uticao na članstvo Demokratske stranke Srbije.

- Nismo imali veliki odliv ljudi, a broj naših članskih kartica uglavnom je stabilan i kreće se oko 85.000 - objašnjava Milovan Milošević, predsednik Izvršnog odbora DSS

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu