Vladajuća većina u Kragujevcu zavisi samo od jednog odbornika - iKragujevac


Politika

Zamenik gradonačelnika Kragujevca Nebojša Zdravković podneo je juče ostavku na tu funkciju, a 11 odbornika „Pokreta za naš grad – dr Nebojša Zdravković”, koji je formiran posle raspada URS-a, prešlo je u opoziciju. Reč je o članovima nekadašnje stranke G17 plus, koju je u Kragujevcu, takođe, predvodio Zdravković.

Vlast gradonačelnika Veroljuba Stevanovića, kojoj se pre nedelju dana pridružila DS, sada, praktično, zavisi samo od jednog odbornika, budući da je skupštinska većina, čiju okosnicu čini stranka u osnivanju Zajedno za Šumadiju, spala na 44 od ukupno 87 odbornika.

To je neophodan minimum za održavanje vlasti, koje već više od godinu dana pokušava da se domogne SNS. Naprednjaci su pre mesec dana pokrenuli inicijativu za smenu vlasti u Kragujevcu, ali ih je u tome podržao samo njihov partner na republičkom nivou – SPS.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, Zdravković je, međutim, naglasio da njegova ostavka i prelazak odbornika „Pokreta za naš grad” u opoziciju ne znači ujedno i formiranje neke nove skupštinske većine.

– Moju odluku podržalo je svih jedanaest odbornika „Pokreta za naš grad”, ali to ne znači da ćemo automatski postati deo neke nove vlasti. O tome smo, prethodnih nedelja, samo jednom razgovarali sa naprednjacima. Nisu nam pokazali kako misle da grad izvuku iz teške finansijske krize, a nama je to najvažnije. Možemo dati i manjinsku podršku onome ko predoči plan za konsolidaciju budžeta i javnog sektora koji je u ozbiljnim problemima – izjavio je Zdravković.

Zdravković je punih šest godina, od 2008, obavljao funkciju zamenika gradonačelnika, a na pitanje zašto je tek sada podneo ostavku, ako se grad odavno nalazi u problemima, on je rekao da je to uradio zato što više nije mogao da utiče na odluke. Kao jedan od razloga, naveo je i da je plan za konsolidaciju i racionalizaciju javnog sektora, usvojen početkom juna ove godine, ostao „mrtvo slovo na papiru”.

– Ništa ozbiljno se nije uradilo na tom polju, a konsolidacija i racionalizacija javnog sektora podrazumeva politički nepopularne mere. Pre svega kada je reč o višku zaposlenih u gradskim preduzećima. U ovakvoj konstelaciji snaga, nisam mogao da popravim stvari. Mogao sam do kraja mandata da budem zamenik gradonačelnika, ali u tome više nisam video nikakvu svrhu. Moja ostavka nije toliko političke prirode, koliko pokušaj da se ukaže na preteću nelikvidnost sa kojom će se grad, ukoliko se nešto ne preduzme, suočiti pre ili kasnije – naveo je sada već bivši zamenik Veroljuba Stevanovića.

Ne želeći da sebe abolira od odgovornosti, Zdravković je rekao da je teška finansijska situacija u gradu, o čemu je „Politika” u više navrata pisala, posledica odluke republičke vlasti da Kragujevcu umanji transferna sredstva, ali i uloge koju je u vođenju finansija imao „prvi po funkciji” – gradonačelnik Stevanović.

Osim Zdravkovića, ostavku je juče podneo i Dalibor Jekić, član Gradskog veća za privredu, a pre nedelju dana to isto je učinila i Jasmina Nedović, takođe članica „Pokreta za naš grad”, koja je, po ulasku DS-a u vlast, resor socijalne politike morala da ustupi jednom od funkcionera te stranke.

Vladajuću većinu u Kragujevcu ranije je napustio DSS, a kragujevačkim demokratama, koji u Skupštini grada imaju jednog odbornika manje od „Pokreta za naš grad”, pripalo je čak četiri mesta u Gradskom veću. To je, očito, samo dodatno isprovociralo Zdravkovića, koji, inače, već dugo nije u dobrim odnosima sa Stevanovićem.

Posle najnovijih previranja, vlast u Kragujevcu čine Zajedno za Šumadiju (24 odbornika), DS (10), SPO (3), LDP (3), PUPS (2) JS (2) – ukupno 44. U opoziciji su SNS (21 odbornik), SPS (6), DSS (3), i od juče „Pokret za naš grad – dr Nebojša Zdravković (11) – ukupno 41. Neizvesno je kako će u narednim danima i nedeljama glasati dva nezavisna odbornika, Vladan Vučićević, koji je kao kadar NS bio na izbornoj listi naprednjaka, te Vitomir Zdravković, koji je iz DS-a prešao u NDS.

Izvor: Politika

Autor: B. Kartalović

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu