Aligrudić spreman za predsednika DSS - iKragujevac


Politika

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić najavljuje kandidaturu za predsednika stranke: Ukoliko dobijem najveću podršku stranačkih odbora, ulazim u trku.Ovako je Miloš Aligrudić, potpredsednik DSS za „Novosti“ najavio učešće u trci za mesto Koštuničinog naslednika na stranačkim izborima 4. oktobra.

Razmišljam o kandidaturi jer su me mnogi ljudi iz stranke pitali da li bih preuzeo tu odgovornost. Spreman sam. Ostalo je da vidim postoji li podrška odbora i hoće li se pojaviti neko ko bi možda bolje od mene vodio DSS.

* Naziru li se i protivkandidati?

Zasada nisam čuo da je neko pokazao interesovanje da se kandiduje, što ne znači da se to neće dogoditi. I ako bude više aktera, uveren sam da se stranka neće podeliti i da će izbori proteći bez tenzija i sukoba.

* Odbor sa KiM predložio je Samardžića...

Zasada sam jedini otvoreno predočio organima stranke da bih se kandidovao. Naravno, unutar rukovodstva DSS detaljno ćemo analizirati ko ima podršku članstva i ko bi mogao stranku da izvuče iz krize. Ako se pokaže da postoji neko ko će efikasnije da nas vodi i da bolje prezentuje našu politiku, podržaću ga na stranačkim izborima. Neću izazivati raskole.

* Ko će vam biti bliži ako pobedite - vladajuća SNS ili opoziciona DS?

Načelno govoreći, za jako loše stanje u zemlji uvek je kriva vlast. Ali naša politička ideja drugačija je i od opozicije. Sumnjam da će koncept - EU nema alternativu - uopšte opstati u realnosti tako da se otvara polje i za našu saradnju i razgovore sa svim drugim strankama.

* Kolike su šanse da se stvori „patriotski blok“ sa Dverima, SRS, strankom Siniše Kovačevića...

Cilj DSS je da budemo stožer ideje da Srbija ne hrli ka članstvu u EU već da vodi samostalno politiku. To posledično može dovesti i do ukrupnjavanja scene. Teško je i predvideti ko bi sve mogao toj politici da se pridruži. Vidimo i da Bojan Pajtić, lider DS, kome doduše ne verujemo, sada daje evroskeptične izjave.

* Može li DSS da se vrati u igru, kad evroskeptici pobeđuju širom Evrope?

Evroskepticizam je budućnost Srbije. Verujem da ćemo ponovo igrati značajnu ulogu u kreiranju politike u zemlji.

* Koliko bi Srbiji pomogla vaša „politička neutralnost“ kad nas pritiskaju sa Zapada da okrenemo leđa Rusiji?

Da smo zadržali poziciju zemlje koja želi najbolje odnose sa EU ali bez članstva ni pritisak na Srbiju, da okrene leđa Rusiji ne bi bio izražen. Imali bismo znatno lagodniji položaj da u interesu građana sarađujemo i sa EU i sa BRIKS.

Izvor: Novosti

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu