SNS: Vučić nije najavio smanjenje penzija - iKragujevac


Politika

Potpredsednik IO Srpske napredne stranke Aleksandar Jovičić izjavio je danas da lider te stranke i premijer Aleksandar Vučić nikada nije najavljivao smanjenje penzija, već da je rekao da je to poslednja mera i da će Vlada Srbije pokušati na sve načine da do toga ne dođe.

Jovičić je, na konferenciji za novinare reagujući na izjavu portparolke DS Aleksandre Jerkov da SNS "treći put u istoriji vrši eksperiment smanjivanjem plata i penzija", rekao da je jedini eksperiment u proteklih 15 godina radila DS devalviranjem privrede i uništavanjem radnika.

On je rekao da DS danas napada Zakon o radu, a da je njihov lider 2001. godine podržavao daleko liberalniji zakon koji nije bio na strani radnika i da je zakon iz 2005. godine doprineo da oko 350.000 ljudi ostane bez posla.

Potpredsednik IO SNS je naglasio da nezaposlenost u Srbiji nije povećana, ali da je tačno da su "stručnjaci iz DS za tri i po godine uspeli da podignu nezaposlenost sa 13 odsto na 26 odsto i po tome su postali evropski rekorderi".

"To nijedna zemlja u regionu i EU nije uspela da uradi, a uspela je DS zahvaljujući njihovim ekspertima u tom eksperimentu koji su načinili u Srbiji", rekao je Jovičić.

On je dodao da vladine pokušaje da konsoliduje javne finansije DS karakteriše kao neodgovorne, dok svoje postupke zaduživanja zbog izbora smatraju odgovornim.

"Odgovorni ste kada se zadužite sedam milijardi evra, da zbog izbora 2012. godine neko neosnovano i neracionalno podigne plate i penzije samo da bi dobili izbore. To je odgovorno, a neodgovorno je kada pokušavate da usvojite set zakona koji će pomoći zapošljavanje", naglasio je Jovičhić.

On kaže da je DS tokom svoje vladavine potpuno destimulisala privatni sektor, razorila javni sektor, ali da će se SNS voditi drugačijom politikom i da žele da njihov "eksperiment leče i da idu putem ozdravljenja privrede".

"U Srbiji više neće vladati tajkuni, neće uticati na vladu i pisati zakone. Tajkuni su za vreme vlasti DS kupovali skupocene jahte, a za vreme SNS te iste jahte prodaju kako bi platili porez državi", naglasio je on.

Jovičić je dodao da će se SNS baviti zdravim privatizacijama kao što je primer JAT-a, pokušaće dobru privatizaciju u vidu strateškog partnerstva u FAP-u, 14. oktobru...

"U narednih nekoliko dana vlada će usvojiti i set medijskih zakona, zakon o stečaju i privatizaciji. Za tih 160 preduzeća u restrukturiranju svake godine izdvaja se više od 750 miliona evra, a od tog nema zarade niti zapošljava radnike", kazao je potpredsednik IO naprednjaka.

Jovičić je pozvao Bojana Pajtića da kaže šta je sa novcem Razvojne banke, šta je sa Fondom za razvoj i kako je moguće da "Vojvodina kao bogata regija posle deset godina njegove vlasti padne na dno".

On je dodao da će SNS nastaviti sa reformama i da ta stranka ne želi da kupuje glasove za naredne izbore novcem građana Srbije.

"Želimo da steknemo poverenje i građani Srbije veruju premijeru Aleksandru Vučiću. Želimo da konačno izlečimo kancer koji je zagrizao u našu privredu i da u narednom periodu izađemo iz ove situacije", zaključio je Jovičić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu