Amandmanom trudnice i porodilje zaštićene od otkaza - iKragujevac


Politika

Zamenica predsednika poslaničke grupe SPO-DHSS Olgica Batić zadovoljna je što su usvojenim njenim amandmanom zaštićene trudnice i porodilje od otkaza.

Zamenica predsednika poslaničke grupe SPO-DHSS Olgica Batić izrazila je danas zadovoljstvo što je njenim amandmanom, koji je usvojen velikom većinom u skupštini, zadržano postojeće zakonsko rešenje u Zakonu o radu i tako zaštićene porodilje i trudnice od otkaza.

Moralo se zadržati postojeće zakonsko rešenje, a to je upravo zaštita trudnica i porodilja, koje je i do sada bilo regulisano Zakonom o radu, jer je to krug lica koje se primarno mora zaštititi od davanja otkaza”, rekla je Batić po usvajanju Izmena Zakona radu.

Batić je precizirala da je prethodno predloženim izmenama zakona bila predviđena mogućnost otkaza ugovora o radu upravo trudnicama zbog, na primer, toga što ne ostvaruje rezultate rada.

“To smatram apsurdnim, jer je nemoguće očekivati od žene recimo u sedmom ili osmom mesecu trudnoće, da ostvaruje rezutlate rada koje bi mogla da ostvaruje žena na početku trudnoće ili žena koja nije trudna. Praksa je pokazala da su poslodavci to, kada je u pitanju mogućost davanja otkaza trudnicama, vrlo često koristili i zloupotrebljavali”, dodala je.

Batić je podsetila da je njen amandman usvojen sa 190 glasova za, što joj je i lična velika satisfakcija, pogotovo što su ga podržali i poslanici opozicije. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu