Maja Gojković nova predsednica Skupštine - iKragujevac


Politika

Funkcionerka SNS Maja Gojković izabrana je sa 194 glasa, za novu predsednicu Skupštine Srbije.Protiv njenog izbora glasalo je 14 poslanika iz redova DS, dok ih je devet bilo uzdržano i to poslanika sa liste Nove demokratske stranke, dok u sali nije bilo prisutno 29 poslanika. Izabrano je i šest potpredsednika.

Skupština je bez rasprave za potpredsednike izabrala Veroljuba Arsića i Igora Bečića iz SNS, iz redova demokrata Gordanu Čomić, koja je tu funkciju obavljala i u prethodnom sazivu, iz NDS Ninoslava Stojadinovića, iz SDPS Vladimira Marinkovića, a iz PUPS Konstantin Arsenović, koji je takođe bio potpredsednik u prošlom sazivu.

Poslanici su javno, prozivkom, glasali za sve potpredsednike ođednom, pošto je prethodno postignut dogovor o kandidatima za te funkcije. Za izbor je glasalo 213 poslanika, protiv je bio jedan, dok su dva poslanika bila uzdržana. 

Potpredsednici su zatim zauzeli mesto za stolom predsedavajućeg. Za sekretara parlamenta, sa 199 glasova "za", izabrana je Jana Ljubičić, koja je i u prošlom sazivu obavljala tu funkciju.

Nakon što je izabrana za predsednicu najvišeg zakonodavnog tela, Gojkovićeva je preuzela predsedavanje sednici. Tom prilikom, najpre se zahvalila svima koji su glasali za nju.

"Velika je privilegija biti prvi među jednakima...pažljivo sam slušala diskusiju i šta su kolege poslanici koji nisu glasali za mene rekli, a pažljivo sam slušala, mada to može da zvuči čudno, i ćutanje", kazala je ona.

Novoizabrana predsednica Skupštine Srbije je izjavila da će istrajati u tome da svi poslanici bez obzira na to da li su u vladajućoj koaliciji ili opoziciji budu jednaki u pravima i odgovornostima. Ona je kazala i da se njeni ciljevi ne razlikuju od ciljeva njenih prethodnika i da su to prvenstveno dalji razvoj demokratije u parlamentu i Srbiji, i duha tolerancije.

"Koristim priliku da vam obećam da ću istrajati u tome da poslanici budu jednaki u pravima i odgovornostima bez obzira da li su u vladajućoj većini ili opoziciji. Sliku parlamenta ne može da stvara samo jedan čovek već i svi vi koji ćete raditi sa mnom", istakla je ona.

Skupština Srbije formirala je i četiri odbora - za ustavna pitanja i zakonodavstvo, za spoljne poslove, za pravosuđe i Administrativni odbor, čime je za danas završen rad parlamenta. Konstituisanje tih odbora neophodno je zbog usvajanja zakona o vladi i o minsitarstvima, čije je usvajanje u plenumu uslov za formiranje vlade.

U skupštinsku proceduru stigle su izmene zakona o vladi i ministarstvima a buduća vlada će imati 16 ministarstava.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu