Danas sastanak o beogradskom parlamentu - iKragujevac


Politika

Sastanak dosadašnjih šefova odborničkih grupa u beogradskom parlamentu, na kome će razgovarati o konstitutivnoj sednici Skupštine grada biće održan danas. Sastanak su zakazali predsednik i sekretar Privremenog organa Beograda,Siniša Mali i Goran Vesić, a na konsultacijama će biti reči o toku konstitutivne sednice, kao i o tome gde će sedeti odbornici.

Vesić je ranije rekao da će dosadašnji šefovi odborničkih grupa razgovarati i o sastavu Administrativno-mandatne i Verifikacione komisije, odnosno sastava svih radnih tela koja treba da budu izabrana na konstitutivnoj sednici Skupštine grada.

On je naglasio da je uobičajena demokratska procedura da se pre konstitutivne sednice zakažu konsultacije gde se dogovori o njenom toku.

"To je uobičajena procedura kako bi ta sednica prošla onako kako treba da prođe - konstitutivno, svečano i sa izborom onih organa koje zakon predviđa", rekao je Vesić.

Konsultacije Malog i Vesića sa dosadašnjim šefovima odborničkih grupa biće održane u zgradi Skupštine grada.

Inače, dan kasnije, 23. aprila, biće održana konstitutivna sednica Skupštine grada kada bi trebalo da budu verifikovani mandati odbornika i izabrani predsednik i sekretar gradskog parlamenta, kao i njihovi zamenici.

Gradonačelnik Beograda se, prema zakonu, ne bira na konstitutivnoj sednici, ali on može biti izabran i istog dana, ali na novoj sednici, koju zakazuje novoizabrani predsednik Skupštine grada.

Skupština Grada se, prema Statutu grada Beograda, smatra konstituisanom izborom predsednika skupštine i postavljanjem sekretara.

Predsednik Skupštine grada bira se iz reda odbornika, na predlog najmanje trećine odbornika, na vreme od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika.

Zamenik predsednika Skupštine grada bira se i razrešava na isti način kao i predsednik, dok se sekretar Skupštine grada postavlja na predlog predsednika gradskog parlamenta, na četiri godine i može biti ponovo postavljen.

Na konstitutivnoj sednici neće biti izabran gradonačelnik Beograda zato što se, po zakonu, na toj sednici obavlja samo izbor predsednika i zamenika predsednika, odnosno sekretara i njegovog zamenika.

Međutim, kako je ranije rekao Vesić, ukoliko se postigne politički dogovor, odbornik koji bude izabran za predsednika Skupštine grada, istog dana može da zakaže novu sednicu na kojoj će biti biran gradonačenik.

"To zavisi od političkih dogovora Srpske napredne stranke sa eventualnim koalicionim partnerima ili odluke same SNS", rekao je Vesić.

Konstitutivnom sednicom predsedavaće najstariji odbornik, odnosno Profir Rančić iz PUPS-a, koji je rođen 1939. godine.

Njemu će u vođenju sednice pomagati po jedan predstavnik dve odborničke grupe koje su dobile najviše glasova, a to su SNS i DS.

Kada bude izabran predsednik skupštine, on preuzima predsedavanje sednicom.

Gradonačelnik i Gradsko veće, prema zakonu, moraju biti izabrani najkasnije u roku od mesec dana od dana održavanja konstitutivne sednice gradskog parlamenta, odnosno do 23. maja.

Lider SNS i budući premijer Aleksandar Vučić rekao je ranije da su najozbiljniji kandidati za gradonačcelnika predsednik Privremenog organa Siniša Mali i ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Gradonačelnik prestonice bira se iz reda odbornika, na vreme od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika Skupštine grada.

Kandidata za gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine grada.

Najviše odbornika u Skupštini grada imaće lista predvođena SNS - 63, DS će imati 22 odbornika, koalicija SPS-PUPS-JS 16, a DS S devet. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu