Stejt department poslao upozorenje za Uskrs - iKragujevac


Politika

Biro za diplomatsku bezbednost američkog Stejt departmenta izdao saopštenje u kome poziva američke građane na Kosovu da budu oprezni tokom Uskrsa, aludirajući na opasnost od ekstremnog islamizma.

Saopštenje se zasniva na informaciji koju je dobila američka ambasada u Prištini, o pretnjama pravoslavnim verskim objektima na Kosovu, prenose portal koha.net, javni servis RTK i TV RTV 21.

Ovo je prvi put da Stejt department upućuje ovakav poziv američkim građanima na Kosovu uoči jednog od najvećih hrišćanskih praznika kao što je Uskrs, javio je RTK.

Identičnim saopštenjem ove interne vladine organizacije - Konsultativnog saveta za bezbednost van SAD je u februaru takođe savetovana američkim građanima opreznost i skretana im je pažnja na "rast ekstremnog islamizma na Kosovu, a posebno van Prištine".

"Uskrs ima izuzetnu važnost za hrišćansku zajednicu, i katoličku i pravoslavnu, i očekuje se da u njihovim verskim objektima bude znatno više ljudi nego obično", navodi biro za diplomatsku bezbednost.

"Imajući u vidu povremene pretnje verskim objektima na Kosovu, posebno najpoznatijim crkvama u urbanim centrima, američka Ambasada želi da skrene pažnju svim američkim građanima na Kosovu da budu oprezni i da kosovskoj policiji javljaju o svakoj sumnjivoj aktivnosti ", kaže se u preporuci Saveta americkim građanima koji su na Kosovu ili planiraju da tamo putuju ovih dana, javljaju svi prištinski mediji. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu