Više mladih u Skupštini - iKragujevac


Politika

Poslanici Srbije položili su u juče zakletvu. Među onima koji će u naredne četiri godine kreirati zakone u Skupštini Srbije je i mnogo mladih.

Neki od njih koji su prvi put imali priliku da sede za stolom predsedavajućeg i pomažu u vođenju sednice.

Najmlađa poslanica demokrata je Jovana Jovanović, koja dolazi iz Kragujevca, ima 26 godina i kaže da joj je ovo prvi saziv u republičkom parlamentu, ali da je, ipak, imala prilike da vidi kako izgleda sedeti u skupštinskim klupama s obzirom na to da je bila odbornica u Skupštini grada Kragujevca gde je, takođe, ponela titulu najmlađe.

Ona ulogu parlamentarca doživljava kao posebno iskustvo, čast i zadovoljstvo, ali i veliku obavezu i odgovornost.

"Imala sam slično iskustvo s obzirom da sam i u Skupštini grada Kragujevca najmlađa odbornica. Ovo je posebno iskustvo, velika čast i zadovoljstvo, ali je i velika obaveza danas u Skupštini predstavljati sve građane", objašnjava Jovanovićeva.

Nju jednako privlači rad u odborima i rasprava na plenarnim sednicama, a posebno će, kako kaže, raditi na tome da ostvari što bolju komunikaciju sa mladima u Srbiji.

Namerava da već na početku prione na rad u odborima i pisanje amandmana kada stignu prvi zakoni kojima će, veruje, pokušati da poboljša položaj mladih.

Da je poslanički posao veoma lepo iskustvo smatra i Nevena Stojanović iz Jedinstvene Srbije, koja je takođe danas najstarijem poslaniku, 85- godišnjem Milanu Koraću (PUPS), pomagala u vođenju sednice.

Stojanovićeva, koja dolazi iz beogradske opštine Mladenovac i ima 28 godina, kaže da joj je ovo već drugi mandat i da sada očekuje mnogo više rada i efikasniji parlament.

Uverena je da se u prethodnom sazivu istakla kao član grupe Parlamenta Mediterana, u kojem je bila glavni izvestilac i učestvujući u radu odbora, zbog čega je, smatra, dobila ponovo šansu da predstavlja stavove svoje stranke.

"Naša poslanička grupa prvenstveno se istakla disciplinom, dolazili smo na vreme, sedeli smo tu po ceo dan, od početka zasedanja do kraja, nismo propuštali odbore, što se tiče discipline bili smo na jako visokom nivou", zaključila je Stojanovićeva.

Među najmlađim poslanicima je i dosadašnji šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada Beograda Aleksandar Jovičić, koji očekuje da mladi narodni poslanici budu posvećeni radu, a veruje da će poslanici SNS opravdati veliko poverenje građana.

Za nas je važno da budemo posvećeni, da obavimo posao koji je pred nama, da usvojimo sve neophnodne zakone za reformisanje društva i posrnule privrede, koja je zbog birokratske procedure godinama stagnirala i nije išla putem prosperiteta, objašnjava Jovičić, koji dolazi iz Beograda i ima 27 godina.

On veruje da će naprednjaci u parlamentu, u toku četiri godine, raditi najbolje u interesu građana, ali i da će najmlađi među njima steći veliko iskustvo.

Na pitanje da li će ostati u Skupštini Srbije na mestu poslanika pune četiri godine ili će se možda naći na nekoj drugoj funkciji, Jovičić kaže da to nije njegova odluka, već da će se o tome odlučivati na najvišim stranačkim organima, ali da će u svakom slučaju obavljati svoj posao na najbolji mogući način.

"Ako ostanem u parlamentu, daću sve od sebe da SNS, odnosno svi poslanici SNS, rade najbolje što mogu, u interesu građana, jer smo za to i dobili njihovu podršku", ističe Jovičić.

Koraću kao najstarijem poslaniku u radu i vođenju sednice tokom konstituisanja pomagala su četiri najmlađa parlamentarca - Katarina Šušnjar iz SNS, Nevena Stojanović iz koalicije SPS-PUPS-JS, Jovana Jovanović iz DS i Aleksandar Senić iz NDS. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu