Konstituisana Skupština Srbije - iKragujevac


Politika

Poslanici Skupštine Srbije položili su juče zakletvu. Atmosfera je bila svečana, predsedavao je najstariji poslanik Milan Korać (85) iz PUPS-a.

Koraću, kao najstarijem poslaniku, u radu su pomagala četiri najmlađa - Katarina Šušnjar iz SNS, Nevena Stojanović iz koalicije SPS-PUPS-JS, Jovana Jovanović iz DS i Aleksandar Senić iz NDS.

Mandati poslanika su potvrđeni na osnovu izveštaja Komisije o uslaglašenosti uverenja o izboru za narodnog poslanika i izveštaja Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima.

Tekst zakletve glasi: "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!"

Nastavak sednice na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik, potpredsednik i drugi zvanični, zakazan je za 23. april. Kolegijum Skupštine Srbije razgovarao je o mogućnosti rotiranja na mestu predsednika parlamenta u naredne četiri godine, što je inicijativa SNS. 

Srpska napredna stranka osvojila je na vanrednim parlamentarnim izborima 16. marta 158 od 250 poslaničkih mandata, koalicija SPS-PUPS-JS imaće 44 poslanika, Demokratska stranka 19, a Nova demokratska stranka 18 poslanika.

Među manjinskim strankama, Savez vojvođanskih Mađara osvojio je šest poslaničkih mandata, SDA Sandžaka tri, a Partija za demokratsko delovanje dva mandata.

Kako je najavio lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, nova vlada biće izabrana do 27. aprila i imaće najviše 17 članova.

Foto: Tanjug

{jathumbnail off}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu