Poslanici polažu zakletvu - iKragujevac


Politika

U dom Narodne skupštine u danas će se useliti novi saziv. U 16 časova na konstitutivnoj sednici počeće verifikacija mandata 250 poslanika. Oni će uz crveni tepih, zastavu Srbije i himnu "Bože pravde" svečano položiti zakletvu.

Najviše mesta zauzeće koalicija oko naprednjaka - 158, dok će savez oko socijalista imati 44. Potom slede DS i Tadićeve nove demokrate koji će imati 19, odnosno 18 poslanika. Mađari će imati šest tribuna, Sulejman Ugljanin će delegirati tri, a PDD Rize Halimija dva. Kako će izgledati konačni spisak poslanika znaće se tek kada se raspodele mesta u vladi, jer će neki poslanici preći u Nemanjinu 11.

Današnju sednicu vodiće najstariji poslanik - Milan Korać (85) iz PUPS, a pomagaće mu četvoro najmlađih iz različitih poslaničkih klubova. Posle prozivke, zajedno će položiti zakletvu. Tako će zvanično početi njihov mandat i prolećno zasedanje.

Zoran Babić, šef poslaničkog kluba SNS u odlazećem sazivu, kaže za "Novosti" da će poslanici posle prvog radnog dana otići na prazničnu pauzu:

Plan je da se sednica nastavi 23. aprila, kada će biti izabrani predsednik parlamenta, potpredsednici, sekretar i članovi odbora i delegacija. Sledeće nedelje počeće i rasprava o zakonima o vladi i ministarstvima, nakon čega će biti izabrana nova vlada.

Ovo je, od uvođenja višestranačja 1990. godine, deseti skupštinski tim. Karakterističan je po tome što će vladajuća koalicija gotovo sigurno imati najubedljiviju većinu od čak 208 poslanika. To znači da će sve zakone, međunarodne sporazume, pa i Ustav moći da menjaju bez tesnog prebrojavanja pred izjašnjavanje, što je u nekim sazivima bila praksa.

Neobičan je i po tome što će u sredu parlament napustiti čak tri stranke koje su godinama imale predstavnike u parlamentu - DSS, URS i LDP.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu