Vrzino kolo kragujevačke politike - iKragujevac


Politika

Za smenu gradonačelnika Veroljuba Stevanovića mogli bi da glasaju i neki odbornici ugašenog G 17 plus, iako su u lokalni parlament ušli sa jedinstvene liste URS-a, zajedno sa kolegama iz Zajedno za Šumadiju.

Već na sledećoj sednici kragujevačke skupštine, 25. aprila, moglo bi doći do odlaska s vlasti „tehničkog” lidera Ujedinjenih regiona Srbije, gradonačelnika Veroljuba Stevanovića, kome se daju sve manje šanse da će izvidati rane posle teškog izbornog poraza svoje stranke koja nije prešla cenzus. Do tog datuma nije ostalo mnogo, a budžet grada, o čemu je „Politika” više puta pisala, nalazi se pred kolapsom, pa se sve nade polažu u novi kredit, kratkoročnu pozajmicu od 260 miliona dinara. Tim novcem je Stevanović nameravao da zakrpi „rupe” koje sve više zjape, kako u administraciji tako i u gradskim javnim i komunalnim preduzećima. Ukoliko tog kredita ne bude, Stevanović teško da će opstati.

DSS čeka na bivšu stranku G 17 plus, ona na LDP, a LDP na SPO ili DS, koja, opet, čeka na DSS. Možda je i obrnuto, svejedno je, tek tako izgleda vrzino kolo aktuelne političke situacije u gradu.

Prema saznanjima „Politike”, Stevanovića bi sada da sruše sve partije, s tim da nijedna ne želi da bude prva koja će povući nogu i prikloniti se stavu SNS-a, koji već duže od godinu dana vrši pritisak da se lokalna vlast promeni. Svakoj partiji je lakše da kaže: mi smo se samo priključili inicijativi drugih, onda kada je sve bilo rešeno.

U ovom trenutku u Kragujevcu postoji više interesantnih političkih detalja. Prvo, za smenu Stevanovića bi mogli da glasaju i neki odbornici ugašenog G 17 plus, iako su u lokalni parlament ušli sa jedinstvene liste URS-a, zajedno sa kolegama iz Zajedno za Šumadiju (ZZŠ). Neki su već pristupili odborničkoj grupi naprednjaka, a u najavi su i nova „preletanja”. Istovremeno, „čisti” Stevanovićevi odbornici, iz ZZŠ-a, u velikoj su dilemi šta da rade. Lokalne finansije odavno „kašljucaju”, pa pojedini razmišljaju da bi za grad bilo bolje da se vođa sam povuče.

Našavši se u obruču za koji je, delom, sam kriv, Stevanović je krajem prošle sedmice organizovao svojevrsni ritual na kojem je od svojih odbornika tražio da mu se zakunu na vernost: desnom rukom na Bibliji, levom na srcu, da ga se neće odreći. Međutim, izgleda da su „petlovi” u Kragujevcu već „zakukurikali” triput, pošto su neki odbornici ZZŠ-a odbili da pristanu na „inicijaciju” koju im je predložio njihov, do juče neprikosnoveni lider.

Spretan u okolnostima kada treba brzo reagovati, Stevanović ovih dana pokušava da animira DS, partiju koja je donedavno zajedno sa SNS-om radila na rušenju lokalne vlasti.

Situacije se promenila uoči vanrednih parlamentarnih izbora, kada su lideri naprednjaka i demokrata, Aleksandar Vučić i Dragan Đilas, zaratili. Lokalni odbor DS-a počeo je da „vodi razgovore” sa Stevanovićem, ali oprezno, ne želeći da dođe u situaciju da donese pogrešnu odluku i prikloni se svom dojučerašnjem protivniku, u trenutku kada je ovaj već na „izdisaju”. Ali, zbog sukoba Đilasa i Vučića, ovdašnjem DS-u ne mili se ni saradnja sa naprednjacima, tako da su, što se ove partije tiče, sada „pata karta”.

Mada su i odbornici nekih drugih partija, osim URS-ovih, prešli u redove naprednjaka, poput jednog iz DSS-a, jedini pouzdani partner SNS-a u ovom trenutku jesu socijalisti. Još krajem prošle godine GO SPS-a je rešio da se svrsta uz naprednjake i podrži promenu vlasti, u kojoj je ta partija, upravo na poziv Stevanovića, godinama učestvovala.

U kragujevačkoj skupštini ima 87 odbornika. Za promenu vlasti potrebno je obezbediti 44 glasa, do kojih se, u okolnostima kada su vlasnici mandata predstavnici građana, a ne partije, može doći na raznorazne načine. Bez DS-a, LDP-a i SPO-a, SNS sa socijalistima i odbornicima „preletačima” sada ima oko tridesatak glasova u skupštini, ali je od te političko-matematičke kombinatorike važnije ono što se dešava na polju ekonomije, odnosno finansija.

Svi akteri uzavrele političke scene u gradu slažu se u jednom: kada nestane para, ideologije i stranački programi gube smisao, ustupajući mesto ličnim interesima, a svi dojučerašnji dogovori i zakletve padaju u vodu.

Izvor: Politika

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu