SUTRA SLAVIMO SVETOG NIKOLU: Ovo nikako ne valja raditi - iKragujevac


Kultura

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju praznik posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja. Svi oni koji slave Svetog Nikolu, prenos moštiju obeležavaju kao preslavu i obrnuto.

Svi oni koji slave Nikoljadan, prenos moštiju obeležavaju kao preslavu i obrnuto. Srpske porodice, koje tog svetitelja smatraju svojim zaštitnikom, na ovaj dan proslavljaju svoju krsnu slavu. Pravoslavni vernici svetog Nikolu smatraju borcem za Hristovu veru, pobednikom zla, a njegovo ime znači *narodni pobednik*. Prema predanju, smatra da je sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom. Sveti Nikola je pomagao siromašnima, tešio narod i spasavao ga od gladi. Smatra se zaštitnikom moreplovaca i svih putnika.

I danas se veruje da Sveti Nikola pomaže na moru i svi pomorci hrišćanske vere ga slave kao svog zaštitnika. Tokom vekova, Sveti Nikola je postao jedan od najomiljenijih svetaca. Slava Sveti Nikola po broju ljudi koji je slave, bez premca među Srbima.

Kako se veruje u našem narodu, polovina Srba slavi Svetog Nikolu, dok druga polovina ide u goste. Svetom Nikoli posvećeno je više od 600 crkava pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve.

Sutra, prema tradiciji, nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove, kao ni one van kuće, u polju. Obavljanje svih ovakvih poslova smatra se velikim grehom ili suprotstavljanjem i nepoštovanjem sveca. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu