Serija ''KRALJ PETAR PRVI'' od februara - iKragujevac


Kultura

Nakon što je istorijsku dramu „Kralj Petar Prvi“, prema podacima produkcijske kuće „Zillion film” koja je potpisala ovo ostvarenje, za prva četiri dana prikazivanja u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu pogledalo oko 50.000 ljudi, moglo bi se reći da će istoimena serija koja bi od februara trebalo da se prikazuje i na Radio televiziji Srbije biti među omiljenim televizijskim projektima.

Serija će se razlikovati od filma jer će se, prema pređašnjim najavama, više baviti političkom intrigom, dok je film rađen kao istorijska drama. Serija će imati nešto širu radnju i za razliku od filma smeštena je u vremenski period od 1903. godine, kada se Kralj Petar posle 45 godina izgnanstva vraća u Srbiju, a završava se isto gde i film - dolaskom srpske vojske na Krf. Ekipa je snimala 107 dana, od čega su 10-ak dana proveli na Staroj planini na vrhu Babin zub, gde su snimali zahtevne scene prelaska srpske vojske preko albanskih planina

Priču o stradanju i herojstvu srpskog naroda koja je snimana po motivima romana „Čarape Kralja Petra” Milovana Vitezoviča, režirao je Petar Ristovski. U filmu između ostalih igraju: Lazar Ristovski (Kralj Petar Prvi), Milan Kolak (Marinko), Danica Ristovski (Makrena), Radovan Vujović (Života), Aleksandar Vučković (Regent Aleksandar), Marko Baćović (Nikola Pašić), Svetozar Cvetković (Živojin Mišić), LJubiša Savanović (Apis), Ivan Vujić (Momčilo) i drugi. U snimanju je inače učestvovalo 100 gluamaca, kao i 7.000 statista i to na različitim lokacijama.kralj.jpgGlumac Lazar Ristovski nam je otkrio da film nije rađen da bude „istorijska čitanka”, već da kaže nešto što ljudi o tom vremenu možda i nisu znali.

– Nismo se slepo držali ni činjenica, niti smo slepo hteli da rekonstruišemo istoriju. Mi smo pravili film, jedno umetničko delo. Ovaj film jeste realističan, ali u nekom svom opštem utisku na kraju prelazi u jedan nivo umetnosti. Završava se na jedan pomalo čak i nadrealan način – objasnio je Lazar Ristovski, dodajući da je taj film priča o slobodi te da je, iako govori o ratu, to antiratni film. – Kralj Petar je bio ratnik, a u isto vreme pacifista. On na početku filma priča o svim užasima rata.

On ne želi rat, savetuje Vladi da se prihvate uslovi koje je Austro-Ugarska uputila Srbiji, ali je u isto vreme osnovno načelo njegovog života priča o slobodi jer je on najbolje zna. Živeo je u izbeglištvu više od 45 godina, pa zna da ceni slobodu.

carape.jpgGlumac priznaje da je film bio veoma zahtevan, jer su morali da snimaju na minus 15, a potom i na plus 40, međutim, Ristovski naglašava da je za sve glumce, pa i reditelja, najteže bilo preneti emociju u određenim scenama u kojima je trebalo prikazati stanja u kojima su se vojnici našli.

– Vrlo je teško bilo snimati na Krfu jer smo mi bili na autentičnim mestima gde se srpska vojska stvarno iskrcavala, gde su vojnici umirali i sahranjivani u Plavu grobnicu. To je bilo vrlo potresno i u tim trenucima je i u ekipi vladao muk. Niko ništa nije morao da naredi – naglasio je Lazar Ristovski, koji je ranije izjavio da veruje da je uloga Kralja Petra Prvog njegova poslednja. 

 

Izvor: Dnevnik

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu