Premijerno prikazan dokumentarni film ''O knjazu i gradu'' - iKragujevac


Kultura

KRAGUJEVAC - U konaku kneza Mihaila premijerno je prikazan dokumentarni film “O knjazu i gradu“ (Kragujevac prestonica Srbije od 1818 – 1841) autora Dejana Đusića, koji je ujedno scenarista i reditelj.

Želja autora je bila da polusatnim filmom na jedan drugačiji način osvetli prestoni period Kragujevca, da istakne nešto novo što do sada nismo znali.

Sagovornici u filmu su istoričari iz Istorijskog instituta u Beogradu Aleksandra Vuletić i Radomir J. Popović, zatim istoričar Slavko Stepanović iz Istorijskog arhiva Šumadije, Nenad Karamijalković etnolog u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i Jevđa Jevđević publicista i istraživač koji se bavi ovim periodom.

Jedan aspekt filma, prema rečima autora Dejana Đusića, bavi se periodom od momenta proglašenja Kragujevca za prestonicu moderne Srbije, periodom kada turska kasaba odnosno jedno veće selo postaje grad i nikada to više neće prestati da bude u narednom periodu.

Drugi aspekt koji je Đusić pokušao da osvetli je izgradnja nacionalnih institucija, ali ne na faktografski nego na jedan funkcionalan način. Film se bavi i odnosima na dvoru, odnosom kneza Miloša i njegovih saradnika. S jedne strane težnjom kneza Miloša da zadrži apsolutističku vlast, a sa druge strane težnjom njegovih saradnika da tu vlast što više ograniče.

Ovaj 30 – minutni film je toliko koncizan i toliko profesionalno urađen da pored večerašnje promocije zaslužuje da bude prikazan na svim nacionalnim televizijama Republike Srbije pa čak možda i u inostranstvu, rekao je pored ostalog recenzent filma Predrag Ilić arhivski savetnik u Istorijskom arhivu Šumadije.

Film u produkciji IRIS CAM, projektno je prema konkursu finansiran iz budžeta grada u godini kada Kragujevac obeležava 200 godina od proglašenja za prvu prestonicu moderne Srbije. Kameru potpisuje snimatelj Darko Čojić, a montažu Ivica Ćuković.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu