40 godina Malog likovnog salona Narodnog muzeja u Kragujevcu - ''RIMEJK'' - iKragujevac


Kultura

Izložbom ''Rimejk'' Narodni muzej u Kragujevcu, obeležava četrdeset godina postojanja Malog likovnog salona, umetničke galerije, koja je programski opredeljena za savremeno likovno stvaralaštvo.

Od 1978. godine, kada je galerija osnovana do danas ,preko šest stotina pedeset izložbi organizovano je u ovom prostoru. Više hiljada posetilaca pratilo je razvoj i aktuelne trendove na likovnoj sceni Srbije, ali i bivše Jugoslavije i zemalja u regionu. U vreme svog osnivanja, Mali likovni salon, bio je jedna od retkih galerija tog tipa na ovim prostorima, koja je pratila savremenu likovnu umetnost, a program koncipirala i izvodila prema visokim muzejskim standardima.

Umetnici koji će kasnije određivati tokove savremene likovne scene, poput Biljane Vuković, Danice Baste, Ivanke Živković, Šemse Gavrankapetanović, Grujice Lazarevića, Milutina Kopanje, Trajka Stojanovića Kosovca ovde su izlagali još na početku svojih karijera. Takođe i kragujevački umetnici, koji su po Poslovniku galerije imali prednost u odnosu na druge.

Dok su ostali muzejski prostori naročito tokom njenih prvih desetak godina– Knez Mihailov konak i umetnička galerija u kompleksu muzeja, mnogo puta bili otvoreni i za druge programske sadržaje, politički podobne i društveno aktuelne tematske izložbe, Mali likovni salon je u najvećoj meri, tokom svog postojanja bio okrenut isključivo likovnoj umetnosti i njenim izazovima.

Na jednom od najfrekventnijih mesta u gradu, sa dve strane otvoren i za poglede radoznalaca i slučajnih prolaznika, Mali likovni salon je na pravi način afirmisao izlagače, obezbeđivao uvid u njihov rad i stručnoj javnosti i publici kao nepogrešivom arbitru u proceni kvaliteta i umetničkih dometa, grupa i pojedinaca. Iako ograničenih mogućnosti, što se izlagačkog prostora tiče, izuzetna za izložbe kamernog tipa, koje donose relevantne izvode, umetničke eksperimente i inovacije unutar celovitih i ustaljenih umetničkih opusa, galerija je osvojila srca onih koji su makar i najmanjim delićem sebe, u nekom trenutku bili njen deo.

Sa svešću da dobro postavljeni temelji znače uspešnu budućnost i da je upravo dobro koncipiran galerijski program u godini osnivanja, bio ključan za pozicioniranje, profil i smernice u daljem radu Malog likovnog salona Narodnog muzeja, priređena je izložba '' Rimejk'', sa delima autora, čije su izložbe obeležile prvu godinu rada galerije.   

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu