Najava XIX Internacionalnog JazzFest-a u Knjaževsko - srpskom teatru - iKragujevac


Kultura

Od 26. do 28. oktobra u Knjaževsko-srpskom teatru u organizaciji agencije ''Re-Kreativno DUD'' pod pokroviteljstvom grada Kragujevca održaće se XIX Internacionalni JazzFest, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u zgradi Gradske uprave.

Kragujevac je okarakterisan kao grad aletrnativnih muzičkih izraza a JazzFest je jedna od manifestacija koja potvrđuje taj status i daje svojevrstan pečat našem gradu. Budući da okuplja veliki broj poštovalaca ovog muzičkog pravca, manifestacija ima kapacitet da se i dalje razvija. Siguran sam da ćemo i ove godine čuti renomirane izvođače i uživati u kvalitetnom džezu, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Ovogodišnji festival se po mnogo čemu razlikuje od prethodnih, neke od karakteristika su gosti koji nisu izvođači - direktori evropskih džez festivala, muzičari koji će nastupiti na sledećem džez susretu, bogat prateći program i Jam Session u foajeu Teatra nakon koncerata koji je izostao prošle godine.

XIX JazzFest donosi novu energiju i novo viđenje džeza kao najslobodnijeg muzičkog izraza nastupom gostiju iz Mađarske i Kanade koji sviraju druge večeri. Pored njih nastupiće renomirana imena džez pijanista kao što su Remi Panossian iz Francuske, jedan od najvećih talenata evropske džez scene i Julija Hilsman iz Nemačke, profesor na Konzervatorijumu u Berlinu, jedna od najuglednijih pedagoga u Evropi. Prvi put u rodnom gradu, na sceni teatra u okviru festivala nastupiće Sava Miletić sa svojim bendom. On se školovao i živeo u NJujorku a albumima koje je poslednjih godina izdao, obeležio džez scenu u Srbiji što je prepoznala i javnost van regiona. Veoma zanimljiv mladi bend iz Beča, Kompost 3, čija muzika obiluje avangardnim i progresivnim elementima i u stalnoj potrazi za novim zvucima zatvoriće festival, najavio je Gordan Matić, umetnički direktor Festivala.

U okviru pratećeg programa, u petak, 19. oktobra u Kulturnom centru UMMUS od 22h, kao najava festivala, sviraće dvojica gitarista, dobitnika međunarodnih nagrada u izvođenju džeza, klasične i progresivne rok muzike Mladen Pecović i Nemanja Kanački. U okviru promocije od 18. do 28. oktobra biće postavljeni štandovi kod Balkana i u šoping centru Plaza i organizovane nagradne igre. Prema rečima organizatora, cilj održavanja festivala je da publika uživa ali i stvaranje nove. Privlačenje pažnje mladih, formiranje i oblikovanje ukusa i usmeravanje na kvalitetne vrednosti i muziku. Osim toga, nema mnogo gradova u Srbiji koji imaju mogućnost da dovedu muzičare koji kreiraju muzički ukus u Evropi, dodao je Matić.

Koncerti sve tri festivalske večeri počinju od 20.00 sati. Cena kompleta ulaznica je 1800 dinara a dnevne karte 700 rsd i mogu se kupiti na biletarnici Knjaževsko-srpskog teatra, u Kulturnom centru UMMUS, kafeima Oblomov, Tango i Plato di Centro. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu