12. KRAF u Kragujevcu - iKragujevac


Kultura

Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma (KRAF) biće održan 28. i 29. septembra u Kragujevcu pod sloganom “KRAF kontinuiteta”, kojim simbolično izražava entuzijazam organizatora da nastave tradiciju te najstarije šumadijske filmske manifestacije uprkos finansijskim teškoćama, koje su obeležile i prošlogodišnje izdanje KRAF-a.

Program 12. KRAF-a počinje u Domu omladine nagrađivanim dokumentarnim filmom “Isti” Dejana Petrovića, u produkciji Nezavisnog filmskog centra “Filmart” iz Požege koji prikazuje svakodnevicu osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji, problematizujući temu gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema.

Nakon projekcije biće održan razgovor sa Petrovićem, a potom je najavljen i razgovor o lokalnoj kulturnoj politici i podršci nezavisnim filmskim manifestacijama, uz učešće Slađane Petrović Varagić iz NFC “Filmart”, Miroslava Tamburića iz Force iz Požege i Vladimira Paunovića iz NVO “Millenium”. Biće predstavljen i aktuelni, šesti broj časopisa “Manek” Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS).

NFC “Filmart” prikazaće na kraju večeri i izbor dokumentaraca sa Međunarodnog studentskog filmskog kampa “Interakcija” - “Ringišpil” Luke Popadića (2015) o pevačkom društvu Raspevane Požežanke, “Dolina vladara” Efima Graboya (2018) o svakodnevnici života u staračkom domu na vrhu planine iznad Užica, “Ukras sveta” Stefana Krasića (2015) i porodici Pečenković iz Preljine i njihovih dva para blizanaca koji su im životna pokretačka snaga.

Uoči početka filmskog programa, selektor KRAF-a Dejan Dabić, filmski teoretičar iz Niša, pročitaće obrazloženje za dodelu nagrade “Tori Janković” za decentralizaciju filmske umetnosti u Srbiji Slađanu Stojanoviću Frenkiju iz Vranja. Stojanović je autor petnaestak dokumentarnih filmova nagrađivanih u zemlji i inostranstvu, osnivač Međunarodnog festivala dokumentarnog filma "Dokument" u Vranju i snimatelj u vranjskom dopisništvu RTS-a. Budući da je trenutno na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma, turizma i ekologije na Jahorini, na kojem učestvuje filmom “Dejan”, nagrada KRAF-a biće mu uručena u decembru na otvaranju 15. izdanja festivala “Dokument”.

KRAF će 29. septembra prikazati dugometražni dokumentarni film “Enkel” (Unuk) Aleksandra Reljića iz Novog Sada – potresnu antiratnu priču o borbi preživele logorašice Eve Mozes Kor i Rajnera Hesa, unuka komandanta nacističkog logora Aušvic, protiv rasizma, antisemitizma i ksenofobije.

Za završnicu 12. KRAF-a najavljen je dokumentarac o Žarku Zrenjaninu, autora Baneta Markuša i Roberta Faija, u produkciji Zrenjaninskog socijalnog foruma.

KRAF je ove godine bez podrške lokalne samouprave, koja je pre 12 godina i pozvala NVO “MillenniuM” da pokrene tu manifestaciju od značaja za grad, koja baštini mirovnu tradiciju “Kragujevačkog oktobra”.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, u skladu sa sloganom “Smrt fašizmu – Sloboda(n ulaz) narodu!”

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu