Izložba "Če u Kragujevcu" - iKragujevac


Kultura

U kragujevačkom Muzeju "21. oktobar" 20. septembra u 19h biće otvorena izložba "Če u Kragujevcu". Predviđeno je da izložba mesec dana bude u prostoru Muzeja "21.oktobar", a da posle toga dva meseca bude izložena u Muzeju "Stara livnica".

"Izložba je fenomenološko umetničko-istorijski osvrt na dan koji je Če Gevara proveo u Kragujevcu, 14.avgusta 1959. godine, ali i doslovno ponavljanje putanje koju je tog dana napravio u krugu kulture našega grada, fizički se krećući od Zastavinog muzeja do Spomen-parka 'Kragujevački oktobar', gde je odao poštu streljanim Kragujevčanima", kaže Marko Terzić, autor i kustos izložbe.

"Izložba je nastala kao interventna kulturna platfoma koja priziva nadgradnju, pomenute lične upise i kritički odnos prema fenomenu koji stavlja u fokus. Taj fokus bi mogla da predstavljaju i ova dva pitanja: Kako smo stigli do toga da taj stvarni čovek postane lik, mit i san koji sa samim sobom skoro da nema nikakve veze? I da li je to dobro ili loše? Jer današnja, koloritna i artistička, komercijalno brendirana predstava Čea, iako je tek daleko podsećanje na ideale koji se u našem vremenu teško gde mogu susresti, i još pre potkrepiti nečim stvarnim, i dalje priziva potrebu traganja za boljim i pravednijim društvom u vremenu globalnog političkog kukavičluka i bezidejnosti, a to nije tako malo..." poručuje Terzić.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu