Slavimo Blagu Mariju: Veruje se da će se danas svim ženama ostvariti jedna želja ukoliko urade jednu stvar - iKragujevac


Kultura

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Blagoj Mariji, sestri Svetog Ilije. Ovaj praznik je veoma poštovan kod Srba, a naročito među ženama, iako nije crveno slovo.

Ovaj praznik je zapravo spomen na Mariju Magdalenu koja je po biblijskom predanju u mladosti bila grešnica, a Isus ju je izbavio iz greha, da bi potom postala njegova učenica. Zajedno sa Presvetom Bogorodicom tugovala je pod raspetim Hristom na Golgoti i tri puta je posetila njegov grob. Ona je Isusova sledbenica koja ga je prva videla vaskrslog i koja je, prema narodnom verovanju, prva izgovorila rečenicu "Hristos voskrese". Nakon Hristovog vaskrsenja, ona je postala propovednica i umrla mirno, u dubokoj starosti. Narod je slavi kao blaženu i njen dan naziva "blagim".

Za ovaj praznik vezano je dosta narodnih verovanja, između ostalog veruje se da danas domaćice ceo dan treba da provedu u odmoru, kao i da ne treba raditi bilo šta ni u kući ni na polju kako se svetica ne bi uvredila.

Još jedno narodno predanje kaže da ukoliko danas žene odu u crkvu, pomole se svetici i zapale sveću, mogu da traže ispunjenje jedne želje koja će biti uslišena.

A kako su Marija i Sveti Ilija bili brat i sestra, veruje se da, ukoliko danas dođe do vremenskih nepogoda, grmljavina i grada, to brat i sestra razgovaraju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu