Folklorni ansambl iz Gruzije na Đačkom trgu - iKragujevac


Kultura

U petak, 20. jula, od 20:30 časova, na Đačkom trgu nastupiće foklorni ansambl iz Gruzije Folkart Didgori i AFA Svetozar Marković.

Kragujevačka publika će imati prilike da uživa u neobičnom susretu bogatih tradicija dveju zemalja.Akademski folklorni ansambl Svetozar Marković predstaviće lepotu tradicionalnih igara svoje zemlje, dok će gostujući ansambl doneti gruzijske tradicionalne plesove, prepoznatljive u svetu po svojoj atraktivnosti i dinamičnosti.

Ansambl Folkart nastao je 1994. godine u okviru Centra za kulturu i mlade i jedan je od najbrojnijih folklornih ansambala Gruzije. Neobični tradicionalni ples svoje zemlje predstavio je na scenama širom sveta i iza sebe ima veliki broj zapaženih i nagrađivanih nastupa. 20. jula njihova scena će biti Đački trg i kragujevačka publika će biti u prilici da se upozna sa neobičnim tradicionalnim plesovima Gruzije, za koje važi mišljenje da prkose zakonima fizike.

Gruzijski tradicionalni plesovi dočaravaju i ističu prirodnu lepotu, prefinjenost i nežnost gruzijskih žena kao i hrabrost, borilačke veštine, spretnost i okretnost muškaraca. Igrači izvode neverovatne okrete i skokove, a jedna od specifičnosti načina izvođenja ovih igara je to što se izvode mahom na prstima, pa čak i na kolenima, kao i korišćenje rekvizita poput mačeva i bodeža.

Raskošnu vizuelnost upotpunjuje živopisna nošnja raznovrsnih boja koja oslikava nežnost i elegantnu pojavu ženskih likova, kao i ratnički lik muškarca.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu