Danas je praznik polaganja rize Presvete Bogorodice: Pustite običaje i pomolite se ISKRENO! - iKragujevac


Kultura

Majka Božija uvek moli Sina svog da bude milostiv prema ljudima koji se mole i koji veruju! Milost Božija je neizmerno velika, jednostavno ona nema kraja, ali zamislite kada na tu veliku milost vi u svoje srce date majci Božijoj!

Mnoge muke zadesiće sve nas, to je jednostavno život. Zamislite kako je bilo Presvetoj kada je gledala muke svog sina koji nije greha imao, ona je gledala ljudsko zlo direktno sa najvećim bolom! Majka Božija zna šta je nepravda, ona zna kako to boli, ona je uvek tu da pravednika zaštiti i umoli Sina svog da podari platu svakome ko strada po pravdi.

Ne zaboravite nikada da pred spavanje pomenete ime Presvete Bogorodice! Ne zaboravite da pročitajte čuvenu molitvu “Bogorodice Djevo, raduj se Blagodatna Marijo, Gospod je s Tobom! Blagoslovena si ti žena i blagosloven je plod utrobe Tvoje, jer si rodila Spasitelja dušama našim!

Preosvećenom Vladici su sasluživali jereji Aleksandar Krgović i Danilo Damjanović, mojkovački parosi i jerođakon Agapit Dragojević, sabrat manastira Đurđevi Stupovi. Vjernom narodu, koji je u velikom broju prisustvovao svetom bogosluženju i pričestio se Svetim tajnama Tijela i Krvi Hristove besjedio je Episkop Joanikije.

Govoreći o Polaganju rize Presvete Bogorodice, kao jednom od praznika koji su posvećeni Presvetoj Djevi Bogorodici, Njegovo Preosveštenstvo vladika Joanikije je kazao da se svi oni događaji iz života Gospodnjeg – Njegovo ovaploćenje, rođenje, raspeće, tridnevno pogrebenje, vaznesenje na Nebo, koje slavi Crkva Božija odnose, istovremeno, i na Presvetu Djevu Bogorodicu, jer je ona začela Spasitelja našeg Gospoda Isusa Hrista.

“Isto tako, kada slavimo Presvetu Bogorodicu onako kako je to Crkva ustrojila, kao što je upravo ovaj dan, to proslavljanje prenosi se i na Hrista jer, sigurno, da će Sin Božiji, sin Djeve primiti proslavljanje svoje majke kao da je samom Njemu upućeno.

Današnji praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice možemo smatrati produžetkom slave ovog svetog hrama, produžetkom slavljenja Božića u toku godine, bez obzira što ih dijeli veliko vremensko rastojanje.

Vrijeme u Crkvi je “rastegljivo“, jer se spajaju vjekovi; vrijeme ulazi u vječnost i vječnost ulazi u vrijeme“, rekao je Preosvećeni episkop.

On je napomenuo da je drevni hrišćanski praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice ustanovljen u 5. vijeku, povodom događaja vezanog za prenos rize Presvete Bogorodice iz Nazareta u Carigrad. Naime, kako stoji u Prologu, neka pobožna Jevrejka iz Nazareta, vjerovatno hrišćanka, čuvala je rizu, haljinu ili neki dio odjeće koji je pripadao Presvetoj Bogorodici, moleći se pored nje Bogu. Mnogi, koji su dolazili da se poklone i cjelivaju rizu Presvete Bogorodice dobijali su iscjeljenje, pa su, čuvši za to, dva pobožna Carigrađanina rizu ponijeli u Carigrad.

“Zašto proslavljamo baš rizu Presvete Bogorodice? Zašto bi dio odjeće, kao što se i svako od nas oblači, bio predmet poštovanja? Sve ono, draga braćo i sestre, što se odnosi na Presvetu Djevu Bogorodicu dostojno je hvale zbog toga što je ona ispod rize, u svojoj prečistoj djevičanskoj utrobi, nosila Spasitelja i Gospoda našeg Isusa Hrista. Njeno tijelo je bilo osvećeno i njena duša je bila osvećena, pa je i njeno odijelo, takođe, primilo tu svetost“.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu