SKC: Francuski filmski karavan-Veliki rat - iKragujevac


Kultura

Povodom stogodišnjice kraja Velikog rata, Francuski institut i Studentski kulturni centar Kragujevac, predstaviće novi ciklus filmova pod nazivom Veliki rat u okviru programa Francuski filmski karavan.

Kragujevačka publika biće u prilici da pogleda dva sjajna francuska filma koji se bave temama iz epohe koja je zauvek izmenila tok čovečanstva, nudeći različite poglede na svakodnevni život i život na frontu ljudi koji su živeli u tom dobu velikog zla.

Filmovi će biti prikazani na Letnjoj sceni SKC-a – 27. i 28. juna u terminima od 21h. Ulaz za sve projekcije je besplatan. Program Francuski filmski karavan se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu. www.institutfrancais.rs

Program filmova:

27. jun 2018. u 21h.
Čuvarke - Les Gardiennes (FRA, 2017, 134’)
Režija: Gzavije Bovoa
Igraju: Natali Bej, Laura Smet, Iris Bri

Godina 1915: muškarci su na frontu, a žene moraju da preuzmu uloge čuvarki farmi. Majka, Ortens, neumorna radnica, zapošljava Fransin, devojčicu iz sirotišta, da joj pomaže, zato što njena ćerka odbija da posluša. Međusobno poštovanje i divljenje se razvija između Ortens i Fransin. Ali kako bi zadržala svoju porodicu na okupu, Ortens će morati da žrtvuje devojčicu, i da plati cenu.


28. jun 2018. u 21h.
Kapetan Konan - Capitaine Conan (FRA, 1996, 130’)
Režija: Bertran Tavernije
Igraju: Filip Toreton, Samiel Le Bian, Bernar Le Kok

Balkan, septembar 1918. godine. Dok se u Francuskoj potpisuje primirje, savezničke snage na Istočnom frontu i dalje ratuju. U Bukureštu, vojnici pljačkaju i ubijaju. Norbert ima delikatni zadatak da osudi krivce, ljude kapetana Konana, svog prijatelja, koji je zaslužan zbog toga što se istakao pod vođstvom Franšea Deperea u bici kod Dobrog Polja. Uprkos Konanovom besu, koji po svaku cenu želi da zaštiti svoje ljude, Norbert će morati da obavi svoj zadatak.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu