Projekcija filma „Let iznad kukavičijeg gnezda“ u SKC-u - iKragujevac


Kultura

Večeras u 19 sati, u Kutiji šibica SKC-a Kragujevac, biće održana diskusija sa prikazivanjem filma “Let iznad kukavičjeg gnezda”. Predavač će biti Tadej Kurepa.

Roman „Let iznad kukavičjeg gnezda“ je prvi put objavljen 1962. godine, kada je autoru Kenu Kiziju bilo 27 godina. Ubrzo je priča o buntovnom Mekmarfiju, koji postaje štićenik mentalne bolnice i buni se protiv represivnog i bezosećajnog osoblja, postala film.

Ludnica, koja predstavlja metaforu modernog društva, i priča koja postavlja nezgodna i provokativna pitanja o normalnosti i nenormalnosti, stiče kultni status među svima onima koji su osećali otpor i bunt, žeđ za promenom i oslobađanjem od „stega lažnog morala“.

U filmu se analizira da li su ludaci mentalno poremećene osobe ili individue koje bolešću reaguju na nenormalno i bolesno društvo. Film takođe ispituje da li su pravi ludaci u ludnicama ili van njih, kao i da li je opšteprihvaćena „normalnost“ u stvari najopasnija bolest. Ove teme su i danas aktuelne, možda i više nego u vreme kada je film snimljen.

Film je režirao Miloš Forman, a glavne uloge igraju: Džek Nikolson, Lujza Flečer, Bred Dorif i drugi.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu