Predstava „Ledene doktrine“ pozorišne trupe iz Segedina - iKragujevac


Kultura

U ponedeljak, 23. aprila, u 20 sati, u Sali PMF-a, biće odigrana nesvakidašnja predstava „Ledene doktrine – varijacije na temu nacističke retorike“, pozorišne trupe Metanoia Artopedia iz Segedina.

Predstava je prvenstveno nastala sa ciljem da senzibiliše današnju omladinu na opasnosti nacističkog govora mržnje, pokazujući kako se mogu prepoznati njegovi elementi u današnjem svakodnevnom govoru. Predstava bira neobično estetsko predstavljanje Holokausta. Umesto na perspektivu žrtava, fokusira se na počinioce, odnosno na njihov način razmišljanja i upotrebu jezika, na jezičku propagandu koju je Viktor Klemperer, književnik iz Drezdena koji je preživeo Drugi svetski rat, nazvao LTI (Lingua Tertii Imperii – Jezik Trećeg rajha), dovoljno snažnu da masovno zamuti razum prosečnog građanstva, da ih načini ubicama ili kolaborantima u ubistvima.

Tekst predstave je slobodna interpretacija različitih dokumenata iz tog perioda: predstavljeni su citati iz memoara preživelih (dr Mikloš Njisli, Viktor Klemperer, Perla Ovic), ali osnovu teksta čine govori i izjave nemačkih i mađarskih počinioca koji su odgovorni za genocid (Hitler, Himler, Ajhman, Laslo Endre, Mikloš Horti). Pored nacističkih tekstova 30-ih i 40-ih godina, u predstavi je prisutna i današnja manifestacija ekstremne desnice, koja dospeva u javnost preko neimenovanih komentara na blogovima i internetskim forumima, kao i kroz izjave pojedinih javnih ličnosti.

Cena ulaznice je 200 dinara, dok je ulaz sa indeksom i đačkom knjižicom slobodan. Predstavu prati prevod na srpskom titlu.

Gostovanje je ostvareno u okviru saradnje Studentskih kulturnih centara Srbije – Novi Sad, SKC Kragujevac i Doma kulture Studentski grad.

 

Izvor: GTO “Kragujevac”

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu